Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sebze ve meyvede üretici ve market fiyatları arasındaki makasın giderek açıldığını bildirdi.
Gıda ürünlerine ilişkin fiyat araştırmasının Ocak ayı sonuçlarını açıklayan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunun görüldüğünü vurguladı.
Bayraktar, bazı ürünlerin fiyatının üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar geçen sürede dört katına ulaştığına işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 315’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 190’lara, baklagillerde yüzde 175’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 160’lara kadar çıktığı görülmektedir. Görüldüğü üzere, üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksektir.”
|