Çayır ve meraların kuraklık sebebiyle azalması sonucu yeteri kadar beslenemeyen hayvanlardan verimli et alınamadığı, bu durumun et fiyatlarına yansıyarak tüketimi düşürdüğü bildirildi.
MKÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Erdoğan, Türkiye'de yaklaşık 11 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın bulunduğunu söyledi. Hayvancılıkta son yıllarda yaşanan sıkıntılara dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: ''Küresel ısınma nedeniyle çayır ve meralar her geçen gün azalıyor. Bu durumda hayvan yetiştiricileri meraların yetersiz kalması nedeniyle beslenme değeri düşük tahıl samanına yöneliyor. Bu durumda hayvan yeteri kadar beslenemediği için istenilen et verimi alınamıyor. Meraların azalması ve yem fiyatlarının artması nedeniyle bir çok yetiştirici sektörü terk etti.''
"ET TÜKETİMİNDE AFRİKA
ÜLKELERİ DÜZEYİNDEYİZ''
Türkiye'de günlük kişi başına 22, Batılı ülkelerde ise 28,8 gram hayvansal kökenli protein tüketildiğini vurgulayan Erdoğan, ''Türkiye
hayvansal kökenli protein tüketiminde dünya ortalamasının altında. Pahalıya mal edilen hayvanların eti ve sütü, tüketicilerin de alım gücünü olumsuz etkiliyor. Hayvansal kökenli protein tüketiminde bu nedenle Afrika ülkeleri düzeyinde bulunuyoruz'' diye konuştu.
|