Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, ''Dövizle oynanmaz, oynayanın eli yanar. Döviz cinsinden gelirleriniz varsa, döviz cinsinden borçlarınız ve yükümlülükleriniz olabilir. Ancak döviz cinsinden geliri olmayanlar, döviz cinsinden borçlanmaktan kaçınmalı'' dedi.
Bolat, MÜSİAD şubesinin 11. Genel Kuruluna katılmak üzere geldiği Mersin'de, dünya genelinde yaşanan döviz krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ''Dövizle oynanmaz, oynayanın eli yanar'' diyen Bolat, ''döviz cinsinden gelirleri olanların, döviz cinsinden borçlarının ve yükümlülüklerinin olabileceğini, ancak döviz cinsinden geliri olmayanların ise döviz cinsinden borçlanmaktan kaçınmalarını'' önerdi.
Dünya borsaları ve ABD'de de yaşanan piyasalardaki mali kriz ve çalkantıların, Türkiye ekonomine etkisinin şu ana kadar sınırlı olduğunu, ancak yatırımcılar ve tüketiciler açısından bir tedirginlik uyandırdığını belirten Bolat, "Bu tedirginliğin aşılması lazım bu noktada Merkez Bankasının faiz indirimleri, hükümetin de piyasalara biraz kaynak girişi yoluyla bu tedirginliğin aşılmasında öncü olmaları lazım'' dedi.
KÖRFEZ SERMAYESİNİ ÇEKMEK İÇİN GEREKLİ ORTAM HAZIRLANMALI
Türkiye'nin Arap sermayesini de çekmeye başladığını anlatan Bolat, son 3 yılda 10 milyar dolardan fazla Arap sermayesinin Türkiye'ye yöneldiğini
ifade etti. Türkiye'nin bundan daha fazlasını çekebilme kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Bolat, şunları kaydetti: ''Bunun için gelir ortaklığı senetleri, kira sertifikası enstrümanı çıkartılmalı. Bunun yanında başta KOBİ'ler olmak üzere imalat sanayi sektörlerine de körfez sermayesini çekmek için gerekli ortam hazırlanmalı. Biz MÜSİAD olarak lobi çalışmalarını yapıyoruz. Diğer kurumlarda yapmalı. Hükümet zaten bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Körfez sermayesi batıdaki çalkantıları da gördükten sonra, Türkiye istikrarını korursa ve büyümesini devam ettirirse, Türkiye'ye daha fazla gelecektir.''
ENERJİ YATIRIMLARI HIZLANDIRILMALI
Bolat, tekstil sektörünün şu andaki en büyük handikabının düşük kur olduğunu söyledi. 2008 yılında hükümetten KOBİ'lerin rahatlatılması, desteklenmesi, istihdamın artabilmesi için kamu yüklerinin azaltılması, özellikle girdi üreten imalat sektörünün desteklenmesi, böylece dış ticaret açığının ve cari açığın kısmen azaltılmasının mümkün olabileceğine dikkati çeken Bolat, ''Ülkemizde enerji yatırımları da hızlandırılmalı. Bu, bizim en büyük beklentilerimizden biri'' diye konuştu.
|