Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye'nin son 10 yılda işsizlik artışı oranlarına bakıldığında dünya ikincisi olduğunu belirledi.
TİSK'ten yapılan açıklamaya göre, TİSK Araştırma Servisi'nce yapılan inceleme, 1997-2006 döneminde işsizlik artışı açısından Türkiye'nin dünyada ikinci sırada geldiğini ortaya koydu. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yayınlanan "Uluslararası Ekonomik Göstergeler" dokümanının verilerine göre, küresel rekabet piyasasında etkili olan 39 ülkedeki işsizlik oranlarının 1997-2006 dönemindeki durumu karşılaştırıldı. Karşılaştırma ILO tanımlı resmi veriler üzerinden yapıldı. Türkiye'de resmi işsizlik oranı 1997 yılında yüzde 6,8 iken, 2006 yılında 3,1 puan artışla yüzde 9,9'a yükseldi. Bu sonuçla Türkiye, söz konusu dönemde işsizlik oranı 3,4 puan artan Polonya'nın ardından ikinci sırada yer aldı.
2006 yılı resmi işsizlik verilerine göre Türkiye yüzde 9,9 işsizlik oranı ile 39 ülke arasında işsizlik oranı en yüksek altıncı ülke konumunda bulundu. En yüksek işsizlik oranı yüzde 13,9 ile Polonya'da ölçüldü.
Avrupa Birliği ülkelerinin işsizlikle mücadelede başarılı oluşları, çalışma mevzuatında esnekliğe yönelmeleri, istihdam üzerindeki vergi-prim yüklerini azaltmaları ve eğitim-istihdam bağlantısını güçlendirmeleriyle mümkün oldu. Öte yandan, yüksek katma değer oluşturan sanayilerin gelişmesi ve bunun hizmetler sektörüne yansıması; yenilikçilik ve AR-GE'nin desteklenmesi de çok etkili oldu. AB İstihdam Stratejisi bu faktörleri esas aldı ve AB, katı çalışma mevzuatından "güvenceli esnekliğe" yöneldi.
|