TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, "Özel sektörün borçlanmada, önümüzdeki dönemde daha dikkatli ve hassas olması lâzım. Birkaç kere daha bunun yansımalarını bu yıl içinde göreceğiz. Daha dikkatli gitmek gerekiyor'' dedi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, ''Özel sektörün borçlanmada, önümüzdeki dönemde daha dikkatli ve hassas olması lâzım'' dedi.
TÜSİAD'ın Olağan Genel Kurul toplantısı öncesi, piyasalardaki gelişmelere ilişkin basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kibar, şu anda Türkiye'de daha çok, özel sektörün açık pozisyonu bulunduğuna işaret ederek, ''Özel sektörün borçlanmada, önümüzdeki süreçte daha dikkatli, daha hassas olması lazım. Özellikle Suprime'ın getirdiği dalgalanma bu şekilde sonuçlanacak gibi görünmüyor. Birkaç kere daha bunun yansımalarını bu yıl içinde göreceğiz. Daha dikkatli gitmek gerekiyor'' diye konuştu.
Yılın sonuna doğru belki birtakım finans kesiminde orta vadeli kaynak edinilmesinde biraz daha zorluklar olabileceğine işaret eden Kibar, ancak rasyoları iyi olan kurum ve şirketlerin bu süreçten en az etkilenerek süreci aşabileceklerini kaydetti.
Başka bir soru üzerine Kibar, ''Türkiye'de her dönemde dikkatli olmak icap ediyor. Ama özellikle uluslararası dalgalanmanın daha yoğun olduğu dönemde daha da dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü kırılganlık ekonomimizin kendi bünyesinde var. Sürekli dış ticaret açığı veren bir ülkeyiz. Reel yatırımların yeterli olmadığını görmek herkesçe mümkün. Her zaman daha dikkatli olmak gerekiyor'' şeklinde konuştu.
YENİ BİR EKONOMİK PROGRAM ŞART
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 2008'in zor bir yıl olacağı uyarısını yaparak yeni bir ekonomik program gerektiğini belirtti. TÜSİAD'ın 38. Genel Kurulu'nda konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ekonomiye odaklanılması gerektiğini kaydederek, "Küresel dalga, yaşam biçimimize bakmaksızın hepimizi önüne katıp sürükleyebilir" dedi
'EKONOMİDEN GELEN SİNYALLER OLUMLU DEĞİL'
Dünyanın krize doğru hızla ilerlediğine ve 2008'in Türkiye için zorlu bir yıl olacağına dikkat çeken Yalçındağ, "Yeni bir vizyon ortaya konmalı, yeni bir reform hamlesine ihtiyaç olduğu görüşündeyiz" diye konuştu. Yalçındağ sözlerini şöyle sürdürdü: "2007 yılı sonu itibarıyla durum değerlendirmesi yaparsak, ekonomiden gelen sinyaller çok olumlu değil. Büyüme hızımız önemli ölçüde yavaşladı, enflasyon nispeten hız kazandı, genel işsizlik oranı artmaya başladı, kamu maliyesinde disiplin zedelendi, cari açık sorunu büyüyerek devam etti. 2008 yılında, öncelikle makroekonomik istikrarı koruyacak politikalara devam etmeli, mali disiplini yeniden tesis etmeliyiz."
|