2002-2006 döneminde 2.4 milyon kişi tarımı terk ettiği, 2002 yılında 7.4 milyon olan tarımda çalışan sayısının 2006 yılında 6 milyona düştüğünü söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2007 yılı ortalaması kesinleşmemekle birlikte bu oranın yıl ortalamasında yüzde 27'nin altına düşeceğini gösterdiğini söyledi.
Tarımsal istihdamdaki azalmanın nispi olarak yavaşlasa da devam ettiğini söyleyen Bayraktar, "Ekim 2007 dönemi istihdam rakamları beklenildiği gibi oldukça olumsuz bir tablo çizdi. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilenlerin sayısı 55 bin kişi azalarak 22 milyon 750 bin kişiye düşmüştür. Tarım sektörüne bakıldığında aynı dönemde tarımda çalışan sayısı 225 bin kişi azalırken tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 170 bin kişi artmıştır. Ekim 2007 döneminde tarım sektörünün istihdamdaki payı 0,9 puan azalarak yüzde 25.9'a inmiştir. Aslında bu çözülmeden kaynaklanan göç sorunu kadar, bu azalmaya yol açan çiftçi sorunları da önemlidir" dedi.
2007 yılında tarımdan 225 bin kişinin ayrıldığını, ancak tarım dışı sektörlerde çalışan sayısının ise sadece 170 bin arttığını bildiren Bayraktar, AB ülkelerinde olduğu gibi kırsal kalkınma politikaları eşliğinde tarım dışı istihdam kapasitesinin yeterince arttırılması gerektiğini vurguladı. Tarımdaki istihdamın da kontrollü olarak azaltılması gerektiğini belirten Bayraktar, "Aksi halde özellikle büyük şehirlerimizde sosyal riskin artmasının önüne geçilmesi mümkün değildir. İstihdamın artırılmasında tabi ki gereken teşviklerin sağlanmasıyla yatırımların artırılması temel çaredir" diye konuştu.
İşsizlik oranının kırsal alanda yüzde 6.4 iken 2007 yılında yüzde 6.6'ya yükseldiğine dikkat çeken Bayraktar, "Diğer bir ifade ile tarımda hem işsizlik oranı artmış hem de tarımın istihdamdaki payı azalmıştır. 2007 yılında ekonomik büyümede hedeflere ulaşılamaması, tarımda ise üççeyreklik dönemde yüzde 5,6 gibi bir küçülme olması istihdamdaki olumsuzlukların ana kaynağıdır" dedi.
|