Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak üzere hazırlanan TBMM İçtüzüğü değişikliği taslağı, AKP, CHP, MHP ve DTP grup başkanvekillerine iletildi.
Meclis Başkanlığınca hazırlanan taslağa göre, Genel Kuruldaki evrak okuma görevi, katip üyeler yerine Başkanlık Divanınca belirlenecek, spikerlik eğitimi almış görevliler tarafından yerine getirilecek. Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve uzmanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak. Ölüm cezalarının yerine getirilmesiyle ilgili hükümler de daha önce yapılan Anayasa değişikliğine uygun olarak İçtüzükten çıkarılacak.
Dış denetim raporlarına ilişkin inceleme sonuçları, Başbakanlıkça TBMM Genel Kurulunun bilgisine sunulacak.
Bütçe kesin hesap ve faaliyet raporlarının görüşülmesi de yeni esaslara bağlanıyor.
İçtüzük değişikliği taslağına göre, Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Bütçe" ve "Kesin Hesap" olmak üzere iki ayrı alt komisyon kurulacak.
Alt komisyonlar hazırladıkları raporları, Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacaklar.
Plan ve Bütçe Komisyonu, Sayıştay tarafından sunulan raporları, ilgili komisyonlara havale edilmesi için TBMM Başkanlığına sunacak.
Komisyonlar, kendilerine gönderilen raporlarla ilgili görüşlerini 45 gün içinde Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecekler.
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek TBMM Başkanlığına sunulan Sayıştay raporları, genel görüşme konusu olacak.
Sayıştay tarafından sunulan, ancak yasama döneminin sonuna kadar Plan ve Bütçe Komisyonda ya da Genel Kurulda görüşülmeyen raporlar hükümsüz sayılacak.
|