Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın UNESCO'nun insanlığın korunması gereken somut olmayan kültür mirası başyapıtları listesine giren semanın orijinal haliyle korunmasına yönelik yapılacak çalışmaları, 5'er yıllık 2 ayrı plan halinde UNESCO'ya bildirecek.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, UNESCO'nun bir Mevlevilik geleneği olan semayı insanlığın korunması gereken kültür mirası başyapıtları listesine almasının, Konya ve Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu, yine UNESCO'nun 2007 yılını Mevlânâ Yılı ilân etmesinin, önemli bir tanıtım çıkışının başlangıcı olarak kabul edilebileceğini söyledi.
UNESCO'nun bu kararının semayı evrenselleştirdiğini vurgulayan Akyürek, bu kararın aynı zamanda gelenekten gelen orijinal semanın korunmasını da ciddi şekilde talimatlandırmış olduğuna dikkati çekti.
Akyürek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın semanın orijinal haliyle korunmasına yönelik yapılacakları, belli bir zaman zarfı içinde, 5'er yıllık 2 ayrı plan halinde UNESCO'ya bildireceğini, bu konudaki hazırlıkların devam ettiğini açıkladı. ''Sema bir ritüeldir ve kuralları vardır, bu kuralları semayı başlatanlar koymuştur'' diyen Akyürek, işe sema yapanların bu kuralları öğrenip, bilinçli şekilde icra etmesinin sağlanmasıyla başlanabileceğini, bu düzenlemenin de sema yapacak kişilere Bakanlık onaylı belge verilmesiyle gerçekleşebileceğini belirtti.
Böylece ehliyeti olmayanların sema yapmasının önünün alınabileceğini vurgulayan Akyürek, Bakanlık adına sema eğitimi verecek özel bir birim oluşturulabileceği gibi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Mevlânâ Vakfı ya da Mevlânâ Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurs açabileceğini dile getirdi.
|