|
|
|
Zamlara emekli tepkisi |
ürkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, işçi emeklilerinin aylıklarına, 2008 yılında ilk 6 ay için yüzde 2 ve ikinci 6 ay için gerçekleşen 6 aylık enflasyon oranında zam yapılması kararının beklentilerinin çok uzağında kaldığını ifade etti. Kurnaz, "Bu zam günlük 35 YKr'ye denk geliyor. Günde bir simit almaya bile yetmiyor" dedi.
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) tarafından yapılan çalışmaya göre, emekli aylıklarına Ocak ayında yapılan zamla taban emekli aylığı SSK emeklileri için 558,41 YTL'ye yükselecek.
TİED tarafında yapılan çalışmada, 5724 sayılı 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca, bu aydan itibaren Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kapsamındaki emeklilerinin aylıklarına yüzde 2 zam yapılacağı belirtildi.
Çalışmada, söz konusu hüküm uyarınca memur emeklilerine yüzde 2'lik zammın yanı sıra 2007 yılının ikinci yarısında yapılan zammın gerçekleşen enflasyonun gerisinde kalmasından dolayı yüzde 0,35 oranında enflasyon farkı verileceğini ifade edildi. Çalışmada, BAĞ-KUR ve SSK emeklileri açısından ise enflasyon farkından doğan bir alacağın söz konusu olmadığı kaydedildi.
ZAM MERHEM OLMUYOR
TİED Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, konuyla ilgili açıklamasında, işçi emeklilerinin aylıklarına, 2008 yılında ilk 6 ay için yüzde 2 ve ikinci 6 ay için gerçekleşen 6 aylık enflasyon oranında zam yapılması kararının beklentilerinin çok uzağında kaldığını ifade etti.
İşçi emeklilerinin taban aylıklarına bu ay yapılacak zammın aylık 10,44 YTL'ye karşılık geldiğini belirten Kurnaz, ''Bu zam günlük 35 YKr'ye denk geliyor. Günde bir simit almaya bile yetmiyor'' dedi. Kurnaz, açıklamasında şunları kaydetti:
''Alım gücümüz sürekli eriyor. Mutfak enflasyonuna yetişemez hale geldik. Yüzdeli zamların bizim yaramıza merhem olmadığını defalarca ifade ettik ama ne yazık ki sesimizi kimseye duyuramadık. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, tabandan aylık alan bir işçi emeklisinin eline kaldırılan vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4'lük ek ödemede dahil olmak üzere tam olarak 558.41 YTL aylık geçecek. Bu rakam Aralık 2007 itibariyle belirlenen açlık sınırının 130 YTL altında kalmaktadır. Yani açlık sınırını bile karşılamamaktadır.''
Kurnaz, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların, vergilere uygulanan artışların işçi emeklilerine yapılan yüzde 2 oranındaki zammı ellerine geçmeden aldığını savunarak, ''Kaşıkla verip kepçeyle geri almak deyimi tam da bu yapılanlara uygun düşmektedir'' görüşünü dile getirdi.
Sosyal güvenlikte tek çatı sistemi ile emeklilerin aylıklarında da bir standarda gidileceğini uman emeklilerin hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Kurnaz, ''Tabandan aylık alan bir memur emeklisi 1 Ocak 2008 itibariyle 731,38 YTL aylık alacakken işçi emeklisi taban aylığı bunun tam olarak 172,97 YTL altında olacaktır. Bu rakam son 5 yılın tarihi rekoru olmaktadır. Yani emekli aylıkları arasındaki makas korkunç bir hızla açılmaktadır'' diye konuştu.
|
/ ANKARA
06.01.2008
|
|
|
Tekstilde AB'nin tedarik merkeziyiz |
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, Türkiye'nin, tekstilden çekilmesi yönündeki yaklaşımların yanlış olduğunu ve bilimsel veriye dayanmadığını ifade ederek, "Türkiye, Avrupa Birliği'nin (AB) en önemli üretim ve tedarik merkezidir" dedi.
Şankaya, UİB Başkanlar Kurulu'nun 2007 yılı ihracat rakamlarını bir basın toplantısıyla değerlendirdi. Birlik olarak yılı yüzde 8'lik artışla 625 milyon 396 bin dolar ile kapattıklarını belirten Şankaya, düşük kur ve yüksek girdi maliyetlerinin ihracata büyük darbe vurduğunu söyledi. İngiltere, Almanya, İspanya, Belçika ve İtalya gibi ülkelerde ihracat artarken, dolar kurundaki gerilemeye paralel olarak özellikle ABD'ye olan ihracatın önemli ölçüde düşüş kaydettiğini anlatan Şankaya, bu pazarların Çin ve Hindistan gibi ülkeler tarafından doldurulduğuna dikkat çekti.
Yüzde 25'i Türkiye'den
450 milyar dolarlık dünya tekstil ve hazır giyim pazarında, entegre üretim altyapısı ve yüksek kapasitesi olan ülkelerin sayısının çok az olduğunu ifade eden Şankaya, Çin ve İtalya'nın ardından Türkiye'nin üçüncü sırada bulunduğunu, Hindistan, Meksika, Mısır ve Brezilya'nın bu kategoride sayılabileceğini kaydetti. Şankaya, Türkiye'nin 100 milyar dolar/yıl olan AB tekstil ve hazır giyim pazarında, pazar payını önümüzdeki yıllarda artırabileceğini belirtti. Şankaya şunları söyledi; "AB halen tekstil ve hazır giyim tedarikinin yüzde 10'unu AB içinden, yüzde 60-65'ini Çin dahil olmak üzere Uzak Doğu'dan, yüzde 25'ini ise Türkiye'nin de dahil olduğu AB'ye aday ülkeler ve Akdeniz havzasından karşılamaktadır. Türkiye bu grup içinde AB'nin en önemli üretim ve tedarik merkezidir."
|
Yeni Asya
/ BURSA
06.01.2008
|
|
|
Motorine 3 Ykr zam |
Motorinin litre fiyatında 3 YKr zam yapıldı. Yeni ayarlamaya göre, Ankara'da motorinin litre satış fiyatı, BP, Petrol Ofisi ve OPET'de 2,52 YTL'den 2,55 YTL'ye çıktı.
Aynı satış noktalarında İstanbul Avrupa ve Anadolu yakalarında 2,49 YTL'den 2,52 YTL'ye, İzmir'de 2,48 YTL'den 2,51 YTL'ye yükseldi. 5 ve 6 numaralı Fuel oilin kilogram fiyatı da Ankara Opet, Petrol Ofisi ve
BP'de 1,15 YTL'den 1,18 YTL'ye çıkarken, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakalarında Opet'de 1,15 YTL'den 1,19 YTL'ye, Petrol Ofisi'nde 1,14 YTL'den 1,18 YTL'ye, BP'de de 1,14 YTL'den 1,17 YTL'ye çıktı.
İzmir'de ise 5 ve 6 numaralı fuel-oilin kilogram fiyatı Opet ve Petrol Ofisi'nde 1,13YTL'den 1,17 YTL'ye BP'de ise 1,16 YTL'den 1,19 YTL'ye yükseldi. Düzenlemeye göre, Ankara'da Petrol Ofisi istasyonlarında gazyağının litre fiyatı da 2,36 YTL'den 2,40 YTL'ye BP'de ise 2,30 YTL'den 2,33 YTL'ye yükseldi.
İstanbul Avrupa ve Anadolu yakalarında da Petrol Ofisi'nde 2,34 YTL olan gazyağının litre fiyatı, 2,38, BP'de ise 2,28 YTL iken 2,31 YTL oldu.
|
/ ANKARA
06.01.2008
|
|
|
2008 zor yıl olmaya aday |
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, 2008'in zor bir yıl olmaya aday olduğunu, ihtiyatlı ve bir iyimserlik içinde bulunduklarını bildirdi.
Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi olan Eren, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz yöresinin gelişmekte olan uluslararası ticaretten pay almasını, Türkiye'nin geleceği açısından oldukça önemsediğini ifade ederek, ''Çalışmalarımızı, 2007 yılında da komşu ülkelere yönelik projelerde yoğunlaştırdık'' dedi.
Önümüzdeki süreçte bölgenin kalkınması, varılmak istenen hedefe en kısa zamanda ulaşılması, işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, yerel düzeyde planların yerel aktörlerin katkılarıyla hazırlanması ve uygulanması ile mümkün olabileceğini vurgulayan Eren, Trabzon'un bunu yaklaşık beş yıldır başarıyla uygulayan bir il konumunda olduğunu anlattı.
Eren, Türkiye açısında 2008 yılında dikkatlerin ekonomide olması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Evet, 2008 zor bir yıl olmaya aday. İhtiyatlı bir iyimserlik içindeyiz. Ümidimiz, zorlukların aşılarak, 2008'in kazanımların daha ileri noktalara taşındığı bir yıl olabilmesidir. Ekonomide olumlu gelişmelerin yanı sıra çok dikkatle takip edilmesi, çok iyi yönetilmesi gereken hassas noktalar da vardır. Toplumun tüm kesimleri, bu hassas noktaların bilinci içinde olmalı ve gerilim yaratmaktan, sağlanan istikrarı tehlikeye atacak eğilimlerden özenle kaçınmalıdır.''
|
/ TRABZON
06.01.2008
|
|
|
EXPO'ya bir destek daha |
Ege Belediyeler Birliği Başkanı Bülent Kar, İzmir'in bu büyük organizasyona ev sahipliği yapması için ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını söyledi.
Ege Belediyeler Birliği, 28-30 Nisan tarihlerinde Manisa'da "Belediyelerde yeni vizyon, yerel kalkınma" başlığıyla düzenlenecek Yerel Yönetimler Zirvesi'ne hazırlanıyor.
Ege Bölgesi'ndeki 350 üye belediyenin katılımıyla gerçekleştirilecek zirvede kentler arası rekabet, yerel kalkınma ve şehir vizyonu konularının bilim adamları, siyasetçiler ve belediye başkanları tarafından ayrıntılı olarak ele alınacağı belirtildi.
Yeni bir vizyon
Bilgilendirme toplantısına Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan da katıldı. Dünyada hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirten Ege Belediyeler Birliği Başkanı Bülent Kar, "Egeli belediyelerin önünü açmak, gelişimlerini sağlamak için bazı çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda 28-30 Nisan tarihleri arasında Manisa Belediyesi Fuar Alanı'nda ana teması 'Belediyelerde yeni vizyon, yerel kalkınma olan bilim adamı, siyasetçi ve belediye başkanlarının konuşmacı olarak katılacağı zirve düzenliyoruz. Zirvede, kentler arası rekabet, yerel kalkınma ve kent vizyonu gibi önemli konuları tartışacağız" diye konuştu.
|
Bülent Ertekin
/ İZMİR
06.01.2008
|
|
|
İGDAŞ'ın hedefi, 4 milyon abone |
İGDAŞ Genel Müdürü Tüfekçi, " Halen 3 milyon 652 bin olan abone sayımızı, 2008 yılı sonunda 4 milyona çıkarmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
İGDAŞ'ın 25 Ekim-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirdiği Sonbahar Abonelik Kampanyası'nda 63 bin yeni abone daha doğalgaz konfor ve rahatlığına kavuştu. Böylece İGDAŞ'ın abone sayısı 3 milyon 652 bine ulaştı. Abonelik bedelinin kredi kartıyla 6, nakit ödemelerde ise 3 taksitte alındığı kampanya, İstanbullulardan yoğun ilgi gördü. Yılın bu son fırsatını değerlendiren 63 bin aile, çevre dostu, ekonomik ve konforlu bir yakıt olan doğalgazı kullanma imkânına kavuştu.
Tüfekçi: Hedefimiz 4 milyon Abone
İGDAŞ Genel Müdürü Tüfekçi, 2008 yılında da yatırımlara aynı hızda devam edeceklerini belirterek, abone hedeflerini şöyle açıkladı: "Bu yıl İstanbul genelindeki yatırımlarımız devam edecek. Bununla birlikte, şehir merkezinin dışındaki uç noktalarda ilçelerde tamamlama yatırımlarımız olacak. Halen 3 milyon 652 bin olan abone sayımızı, 2008 yılı sonunda 4 milyona çıkarmayı hedefliyoruz."
|
Yeni Asya
/ İSTANBUL
06.01.2008
|
|
|
|
Son Dakika Haberleri
|
|
|
|
|