Balığın kalp damar başta olmak üzere, şeker, tansiyon, migren, kolesterol ve kanser gibi hastalıklara karşı olumlu etkilerinin olduğu, haftada en az 300 gram tüketilmesi önerildi.
Uzmanlar ayrıca, hamilelik ve emzirme döneminde anne sağlığı ve bebeğin normal gelişimi açısından haftada en az 3, 4 kez balık tüketilmesinin faydalı olacağını belirtiyor.
Balığın protein muhtevası bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, “Balıketi, yumurta, et süt gibi iyi kaliteli protein kaynaklarındadır ve yüzde 20 oranında protein içerir.” dedi. Kış aylarında, hamsi, kalkan, karagöz, mezgit, uskumru, istavrit, dil balığı, zargana cinsi balıkların tüketilebileceğini kaydeden Önal, balık etinin insan sağlığına sayısız faydaları olduğunu söyledi. Önal, çocuklarda görülen astım hastalığına karşı direncin arttırılmasında da balığın önemli etkilere sahip olduğunu anlattı. Önal, bu olumlu sağlıklı etkilerinin sağlanabilmesi için haftada en az 300 gram yağlı balık tüketiminin önerildiğini aktardı.
|