Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, ‘’2003 yılındaki tarihî eserler 9 bin 483 taneydi. Şu anda 19 bin 500’e ulaştı. Tarihî eserler, binalar yavruladılar. Varmış ama yıkılmamışlar. Ama biz farkında değilmişiz’’ dedi.
Yusuf Beyazıt, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘’Vakıf Medeniyeti’’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, Selçuklu dönemi ve Osmanlı’dan bugüne 41 bin 550 vakıf olduğunu kaydeden Beyazıt, Cumhuriyet’ten sonra kurulan vakıf sayısının ise 4 bin 450 civarında olduğunu bildirdi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, şu anda dünyanın en zengin kurumu olduğunu vurgulayan Beyazıt, ‘’Karun gibi zengin. Niye? Bu kadar malı mülkü olan başka kurum yok. Türkiye’nin en büyük zeytin ağası biziz. 600 bin tane zeytin ağacımız var Ege’de. Altunoluk ve Ayvalık’taki zeytinliklerin aşağı yukarı tamamen hepsi bizim. Ama yıllar itibariyle bunlar atıl bırakılmış, alanın kapanın elinde kalmış’’ dedi.
Kurumlarının çalışmaları hakkında da bilgi veren Beyazıt, öğrencilere de burs verdiklerini ifade ederek, ‘’Şehit çocuklarının tümüne, öksüz ve yetimlere ayda 50 YTL karşılıksız burs veriyoruz. Hiçbir zaman dökülen su kabını doldurmaz’’ diye konuştu.
TARİHî ESER SAYISI 19 BİN 500’E ÇIKTI
Sayılarla, geldikleri nokta hakkında bilgi veren Beyazıt, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2003 yılındaki tarihî eserler 9 bin 483 taneydi. Şu anda 19 bin 500’e ulaştı. Tarihi eserler, binalar yavruladılar. Varmış ama yıkılmamışlar. Ama biz farkında değilmişiz. Kaçakçılıkla mücadele birimi nerede bir müzayede var onu takip ediyor. Bu takibin sonucu çalınan eserlerin aynı gün içinde İnterpol, gümrük kapıları, müzeler ve emniyet birimlerine duyurulmasının, eski eser hırsızlığı konusunda caydırıcı etkisi olmaktadır. Birçok eserin yurtdışından ve yurtiçinden bedelsiz geri alınabilmesi bu eserlere talebi azaltmıştır. Bunların sonucunda, çalınan eser sayısı da büyük oranda düştü.’’
Tokat Sulu Sokak’ta bulunan Deveciler Hanı’nı onararak üniversiteye vermek istediklerini belirten Beyazıt, ‘’Biz burayı restore ederek Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne vereceğiz. Onlar da burada güzel sanatlar fakültesi yaparak burayı koruyacaklar’’ dedi.
Konferansın sonunda GOPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, Beyazıt’a plaket ile Tokat’ta açılan Mevlevi resim sergisinden alınan bir resmi hediye etti. Beyazıt da Prof. Dr. Seyfikli’ye çeşitli hediyeler verdi.
Konferansı, Tokat Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Jandarma Kurmay Albay Murat Koç, Tokat Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Çetin, Niksar Kaymakamı Uğur Turan ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, öğretim üyeleri ile öğrenciler izledi.
|