Hak-İş Başkanı Salim Uslu, sosyal güvenlik reformunun tüm vatandaşları kapsaması, norm ve standart birliği içinde herkese eşit hizmet sunan tek bir sistem olarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Aksi halde bu bir reform değil, sosyal hakların geriletilmesi ve ötelenmesidir” dedi. Uslu 1 Temmuz 2008’de yürürlüğe girmesi kararlaştırılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun hazırlanış şekli ve içeriğini kabul etmediklerini, bazı maddelerine itirazları olduğunu söyledi.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Sosyal Güvenlik reformunun, tüm vatandaşları kapsaması, norm ve standart birliği sağlayarak, herkese eşit hizmetler sunan tek bir sistem olarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Aksi takdirde bu bir reform değil, sosyal konsolidasyondur, sosyal hakların geriletilmesi ve ötelenmesidir’’ dedi.
Uslu, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 1 Temmuz 2008 tarihinde yürürlüğe girmesi kararlaştırılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun hazırlanış şekli ve içeriğini kabul etmediklerini, bazı maddelerine yönelik itirazları ulunduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, Üçlü Danışma Kurulunu Sosyal Güvenlik Reformu gündemiyle toplamasının iyi bir başlangıç olduğunu belirten Uslu, reformun maddelerini onayladıkları için değil, itiraz ettikleri maddelerin nasıl düzeltilebileceğine ilişkin yolları aramak amacıyla sürece katkıda bulunacaklarını ifade etti.
Sosyal Güvenlik reformuna tepki olarak eylemsel örgütlenme içine giren sendikaların toplantılarının sadece bir sendika tarafından yürütüldüğünü kaydeden Uslu, toplantıların, diğer sendikalara dikte edilir mahiyette, sadece haber verildiğini savundu.
Toplantıları örgütleyen DİSK’in, iş birliği ve dayanışma sürecini zedelediğini öne süren Uslu, DİSK’in ‘’konuyu siyasi bir zemine taşıdığını ve cin gözlülükle hiçbir zaman bir yere varamayacağını bilmesi gerektiğini’’ söyledi.
Kanun ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının öngördüğü takvime karşı çıkmadıklarını anlatan Uslu, ancak yeterli tartışma ortamı oluşmadan tasarının TBMM’ye sevk edilmesini eleştirdiklerini söyledi.
Hak-İş’in konuya ilişkin somut önerileri bulunduğunu da anlatan Uslu, Sosyal Güvenlik reformundan önce Kamu Personel reformunun gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Uslu, ‘’Sosyal Güvenlik reformu, tüm vatandaşları kapsamalı, norm ve standart birliği sağlayarak, herkese eşit hizmetler sunan tek bir sistem olarak hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde bu bir reform değil, sosyal konsolidasyondur, sosyal hakların geriletilmesi ve ötelenmesidir’’ diye konuştu.
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısını demokratik bulmadıklarını da söyleyen Uslu, asgari ücretin hükümet ve işveren tarafından belirlendiğini, Türk-İş’in de belirlenen rakama muhalefet şerhi koyduğunu belirtti. Uslu, komisyonun yapısı değişmediği sürece bu sistemin de değişmeyeceğini söyledi. TBMM Genel Kurulunda görüşülen 2008 bütçesine de değinen Uslu, bütçenin borç ödemeye yönelik özelliğini bu yıl da devam ettirdiğini sözlerine ekledi.
|