Sınır ötesi bayramlaşma uygulaması kapsamında, Ceylanpınar sınır kapısından 7 yılda 56 bin 47 kişi geçerek, sınırın ötesindeki yakınlarıyla bayramlaştı. Bu dönemde Ramazan ve Kurban Bayramlarında Türkiye’den toplam 30 bin 887 kişi Suriye’ye geçiş yaparken, Suriye’den ülkemize 25 bin 160 kişi giriş yaptı.
Ceylanpınar İlçe Kaymakamlığının verilerinden derlenen bilgiye göre, Şanlıurfa Valiliği ve Suriye’nin Haseki Valiliği arasında 1999 yılında imzalanan protokol sayesinde, sınırın iki tarafında bulunan ve daha önce dini bayramlarda tel örgülerin arkasından birbirlerini görme imkanı bulan akrabaların, idari mektupla 48 saatliğine birbirlerinin evine konuk olmasına izin verildi. Aradan geçen sürede Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçe Kaymakamlığı ile Suriye’nin Haseki Vilayetine bağlı Resulayn Mıntıka Müdürlüğüne idari mektup için 7 yılda, 60 bin civarında başvuru yapıldı. Yapılan değerlendirmede, herhangi bir sorunu bulunmayan 56 bin 47 başvuru kabul edildi. Bu dönemde Ramazan ve Kurban Bayramlarında Türkiye’den toplam 30 bin 887 kişi Suriye’ye geçiş yaparken, Suriye’den ülkemize 25 bin 160 kişi giriş yaptı.
79 YIL BEKLEDİLER
Türkiye ile Suriye arasında 1921 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ile sınırların belirlenmesi üzerine, akrabalar birbirinden ayrılmak zorunda kaldı. Tel örgülerle ikiye bölünen bölgede akrabaların bir kısmı Türkiye, diğer kısmı ise Suriye topraklarında yaşamaya başladı. Güvenlik gerekçesiyle dini bayramlarda yalnızca tel örgülerin arkasından birbirlerini görmelerine ve bayramlaşmalarına izin verilen akrabaların bu hasreti 79 yıl sürdü. Şanlıurfa ve Mardin ile Suriye’nin Haseki valilikleri arasında 27 Aralık 1999 tarihinde imzalanan protokolle, akrabaların idari mektupla sınırı geçerek, 48 saatliğine bayramlaşmalarına izin verildi.
|