Tokat, Ardahan ve Erzurum’daki tarihî ve kültürel varlıklar, yüzlerce araştırmadan derlenen bilgilerle ilk kez kapsamlı bir şekilde kitaplaştırıldı.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamza Gündoğdu başkanlığında, Atatürk, Uludağ ve Yüzüncüyıl üniversitelerinden çok sayıda öğretim elemanı, Doğu Anadolu bölgesinde yapılan 500’ün üzerinde tarihi yüzeysel araştırmanın sonuçları kitaplar halinde yayımlanmaya başladı.
Prof. Dr. Gündoğdu, Anadolu’daki tarihi ve kültürel varlıklarla ilgili arkeolog, coğrafyacı ve san’at tarihçilerin yıllardır araştırmalar yaptığını, ancak bu konuyla ilgili kapsamlı bir kaynak sunulmadığını söyledi.
Bu eksikliği gidermek amacıyla enstitü olarak çalışma başlattıklarını bildiren Gündoğodu, ilk olarak Ardahan Valiliğinin desteğiyle bu ilin tarihî ve kültürel varlıklarıyla ilgili arkeoloji, san’at tarihî, coğrafya ve tarih dallarından akademisyenlerin yaptığı bilimsel çalışmaları bir eserde topladıklarını kaydetti.
Prof. Dr. Gündoğdu, hazırladıkları “Ardahan’’ isimli eseri, bazı kurum ve kuruluşlara gönderdiklerini, özellikle valiliklerin büyük ilgisini çektiklerini ifade etti.
Kitapta, Ardahan’ın tarihî ve kültürel varlıklarının çizimleri ve yerinden çekilmiş yeni fotoğraflarına yer verdiklerine dikkati çeken Gündoğdu, eserin ilgi görmesi üzerine daha sonra buna benzer çalışmayı Tokat, Ardahan ve Erzurum ile Giresun’un Şebinkarahisar, Erzurum’un Hasankale ve Kars’ın Sarıkamış ilçeleri için yaptıklarını belirtti.
Kitaplarda, il ve ilçelerin kısa tarihçesi, sahip olduğu kaya mezarlıkları, kiliseler, manastırlar, şehrin doku mimarisî, kaleler, türbeler, camiler, kervansaraylar, köprüler, çeşmeler, han ve hamamlar, bölgeye özgü mimari yapılarıyla ilgili bilgi verildiğini anlatan Gündoğdu, özellikle ilgisizlik yüzünden yok olmak üzere olan ve öncelikli olarak restore edilmesi gereken tarihî eserlere dikkat çektiklerini kaydetti.
KARS, SİVAS VE SİİRT SIRADA
Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, söz konusu il ve ilçeler için hazırladıkları kitapların bölge illerindeki valilerin dikkatini çektiğini belirterek, Siirt, Kars ve Sivas Valiliklerinin, enstitülerinden kendi illerinin tarihi ve kültürel varlıklarıyla ilgili bir kitap hazırlanmasını talep ettiklerini bildirdi.
Gündoğdu, Erzurum ile ilgili ikinci bir külliyat hazırlama çalışmalarının sürdüğünü, bu eserin tamamlanmasının ardından diğer illerin taleplerini de karşılamaya çalışacaklarını ifade etti.
|