Tokat, Ardahan ve Erzurum’daki tarihî ve kültürel varlıklar, yüzlerce araştırmadan derlenen bilgilerle ilk kez kapsamlı bir şekilde kitaplaştırıldı.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamza Gündoğdu başkanlığında, Atatürk, Uludağ ve Yüzüncüyıl üniversitelerinden çok sayıda öğretim elemanı, Doğu Anadolu bölgesinde yapılan 500’ün üzerinde tarihi yüzeysel araştırmanın sonuçları kitaplar halinde yayımlanmaya başladı.
Prof. Dr. Gündoğdu, Anadolu’daki tarihi ve kültürel varlıklarla ilgili arkeolog, coğrafyacı ve san’at tarihçilerin yıllardır araştırmalar yaptığını, ancak bu konuyla ilgili kapsamlı bir kaynak sunulmadığını söyledi.
Bu eksikliği gidermek amacıyla enstitü olarak çalışma başlattıklarını bildiren Gündoğodu, ilk olarak Ardahan Valiliğinin desteğiyle bu ilin tarihî ve kültürel varlıklarıyla ilgili arkeoloji, san’at tarihî, coğrafya ve tarih dallarından akademisyenlerin yaptığı bilimsel çalışmaları bir eserde topladıklarını kaydetti.
Prof. Dr. Gündoğdu, hazırladıkları “Ardahan’’ isimli eseri, bazı kurum ve kuruluşlara gönderdiklerini, özellikle valiliklerin büyük ilgisini çektiklerini ifade etti.
Kitapta, Ardahan’ın tarihî ve kültürel varlıklarının çizimleri ve yerinden çekilmiş yeni fotoğraflarına yer verdiklerine dikkati çeken Gündoğdu, eserin ilgi görmesi üzerine daha sonra buna benzer çalışmayı Tokat, Ardahan ve Erzurum ile Giresun’un Şebinkarahisar, Erzurum’un Hasankale ve Kars’ın Sarıkamış ilçeleri için yaptıklarını belirtti.
Kitaplarda, il ve ilçelerin kısa tarihçesi, sahip olduğu kaya mezarlıkları, kiliseler, manastırlar, şehrin doku mimarisî, kaleler, türbeler, camiler, kervansaraylar, köprüler, çeşmeler, han ve hamamlar, bölgeye özgü mimari yapılarıyla ilgili bilgi verildiğini anlatan Gündoğdu, özellikle ilgisizlik yüzünden yok olmak üzere olan ve öncelikli olarak restore edilmesi gereken tarihî eserlere dikkat çektiklerini kaydetti.
KARS, SİVAS VE SİİRT SIRADA
Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, söz konusu il ve ilçeler için hazırladıkları kitapların bölge illerindeki valilerin dikkatini çektiğini belirterek, Siirt, Kars ve Sivas Valiliklerinin, enstitülerinden kendi illerinin tarihi ve kültürel varlıklarıyla ilgili bir kitap hazırlanmasını talep ettiklerini bildirdi.
Gündoğdu, Erzurum ile ilgili ikinci bir külliyat hazırlama çalışmalarının sürdüğünü, bu eserin tamamlanmasının ardından diğer illerin taleplerini de karşılamaya çalışacaklarını ifade etti.
|
Bundan 92 yıl önce Çanakkale’de vatanlarını cansiperane savunan, bir an dahi düşünmeden canlarını feda eden şehitlerin ve gazilerin hatırasına anlamlı bir yarışma başlatıldı.
Milletimizin yeniden diriliş mücadelesinin adı olan, fedakârlığın, kahramanlığın ve vatanseverliğin doruğa çıktığı bu eşsiz zaferin genç nesillerce daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak yarışma, Yarımada Yayınları tarafından düzenleniyor.
“Çanakkale Savaşları ve Zaferi” konulu hikâye yarışmasına lise ve üniversite öğrencileri ile serbest hikâye yazarları katılabilecek.
Lise öğrencileri kategorisinde birinci olanlara 500 YTL, üniversite öğrencileri kategorisinde birinci olanlara 750 YTL, Serbest yazarlar kategorisinde birinci olanlara ise 1.250 YTL para ödülü verilecek. Yarışmada dereceye girenlere ayrıca Yarımada yayınlarından kitaplar hediye edileceği belirtildi. Derece yapanlar, ödüllerini zaferin yıldönümü olan Mart ayında düzenlenecek bir törenle alacaklar.
Hikâyeler kitaplaştırılacak
Yarımada Yayınları Editörü Zümrüt Sönmez, yarışmada dereceye giren veya mansiyon alan hikâyeleri kitaplaştıracaklarını söyledi.
Yarışmaya katılmak isteyenlerin hazırladıkları eserleri, 1 Şubat–29 Şubat 2008 tarihleri arasında teslim etmesi gerekiyor. Başvuru adresi: Yarımada Yayıncılık, Kirmasti Mah. Nalbant Demir Sok. No:10/5 Fatih – İstanbul (Ayrıntılı bilgi 0 212-631 77 05 www.yarimada.com.tr)
|
Tekirdağ’da unutulmaya yüz tutmuş peşkiri yeniden canlandırmak için açılan kursa katılan 9 kursiyer 250 saat eğitimin ardından belgelerini aldı.
Tekirdağ Kültür Turizm İl Müdürlüğü, yavaş kaybolan peşkiri yeniden canlandırmak için kurs düzenledi. 250 saat olarak yapılan kurslarla teknolojinin hızlı gelişmesi sebebiyle unutulan peşkir dokumacılığının yeni nesle tanıtılması amaçlanıyor.
Kültür Turizm İl Müdürü Necmeddin Kurt, kursları tamamlayan 9 kişinin öğretici belgesine sahip olduklarını belirtti. Peşkir kursunu tamamlayanların aldıkları belgelerle usta öğreticilik yapacağını söyleyen Kurt, “Peşkir şimdi evlerde süsü eşyası olarak kullanılıyor, gelinlerin çeyiz sandığına konuluyor. Buralarda dokunan peşkir turistlere satılarak kazanca dönüştürülebilir” dedi.
|