Türkiye’de yılbaşından itibaren aile hekimliğine geçen il sayısı 24’e çıkacak. 2008’in başında ülke genelinde 16 milyon nüfus aile hekimine kavuşmuş olacak.
Aile hekimliği uygulamasına yeni başlayacak illerde büyük bir heyecan var. Bu illerin sağlık il müdürleri, gün boyunca kurumun işleriyle ilgileniyor, akşam olunca da sivil toplum kuruluşunun düzenlediği toplantıda vatandaşlara aile hekimli uygulamasını anlatıyor.
Bu heyecanı yaşayan illerden biri de Manisa. 2008 Ocak ayı itibariyle aile hekimliği uygulamasına geçilecek Manisa’da, İl Sağlık Müdürü Ziya Tay toplantı üstüne toplantı düzenleyerek vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyor. Yaklaşık 6 aydan buyana aile hekimliği uygulamasında görev alacak doktorları eğiten İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, son bir ayı da vatandaşları bilgilendirmeye ayırdı. Tay, her gün bir sivil toplum kuruluşunun toplantısına katılarak uygulamayla ilgili detaylı bilgiler veriyor. En son Milenyum Memurlar Derneği (MİMDER) tarafından düzenlenen toplantıya katılan İl Sağlık Müdürü Tay, sinevizyon eşliğinde aile hekimliği uygulamasının avantajlarını anlattı. Büyük bölümü soru cevap şeklinde geçen toplantıda dernek üyeleri, Tay’a merak ettiği soruları sorarak bilgi sahibi oldular. Tartışmalı geçen toplantı 2.5 saat sürdü.
Aile hekimlerinin görev yaptıkları sağlık kuruluşundan ücretsiz izine ayrılmış olacaklarını dile getiren Tay, bunlarla bir yıllık sözleşme yapılacağını ve her yıl sözleşmenin yenileceğini söyleyerek, “Aile hekimi tam gün esasına göre görev yapacak. Haftada 40 saat mesaisi olacak. Mesai saatleri ve günleri bölgenin koşulları dikkate alınarak belirlenecek. Yani kırsal kesimde gündüz vatandaşlar işte olacağından mesai saatleri akşam başlayabilecek. Buna esnek mesai deniyor. Aile hekimlerini yıllık izni 30 gün. Buna mazeret, doğum ve hastalık izinleri dahil değil. Aile hekimi izne ayrıldığında iki yöntem olacak. Biri izne ayrılırken nüfusunu başka bir aile hekimine emanet edecek. 30 günlük izin süresinde bir aile hekiminin nüfusu ikiye katlanmış olacak. Böylece aile hekimi hastalarını mağdur etmediğinden izindeyken de ücretini tam olarak alabilecek. Yerini başka aile hekimini emanet edemeyen doktorlar da bağlı bulunduğu il yada ilçe sağlık kuruluşuna dilekçe yazmak suretiyle izinli olduğu günlerde yerine başka bir hekimin görevlendirilmesini isteyecek. Bu durumda aile hekimi ücretinin yarısını alacak. Sonuçta bölgeyi bakacak sürekli birileri olacak. Boşluk olmayacak” diye konuştu.
Aile hekimi yanında uyumlu çalışabileceği bir ebe, hemşire ya da sağlık memuru çalıştıracağını değinen Tay, “Bunlar aile hekimi gibi sözleşmeli olmayacak. Aile hekiminin yanında çalışacak sağlık memuru normal hastaneden biraz daha yüksek maaş alacak. Aile hekimi ise görev yaptığı sağlık kuruluşundan 2.5 kat fazla maaş alacak. Bir ailenin bütün olarak bir hekime kaydolma zorunluluğu yok. Bireysel olarak istediği hekime kaydını yaptırabilecek” şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdürü Tay, hiç bir sosyal güvencesi olmayanların da aile hekiminden sağlık hizmeti alabileceğini, sadece sağlık karnesi olmadığı için hekimin yazdığı ilaçları parayla satın alacağını, onun dışında tedavisi sırasında bütün tahlillerinin ücretsiz olacağını bildirdi. Son olarak Tay, aile hekimlerinin hastanelerdeki uzman hekimlerin yazdığı tüm ilaçları yazabileceğini ve 4 bin nüfusun altında bulunan yerleşim yerlerine de aile hekimi hizmetinin gezici, tam donanımlı araçlara sağlanacağını sözlerine ekledi.
|