İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ‘’Bugün öyle bir noktaya geldik ki, reformların hayata geçmesi dahi belki de sorunlarımıza çözüm olmaya yetmeyecektir. Hasta komaya girmek üzeredir” dedi.
Küçük, Kasım ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, 2002, 2003 ve 2004 yıllarında sanayi üretimindeki yıllık artış oranının yüzde 9’un üzerinde olduğunu, ancak bu “parlak dönemin” kısa sürdüğünü ve 2005 ile birlikte artış oranlarının yüzde 5’ler civarına gerilediğini, yüzde 9’lar civarındaki büyümenin yüzde 5’lere gerilemesinin hem sanayi hem de ekonomi adına büyük bir kayıp olduğunu söyledi.
Kârlılıktaki düşüşe de işaret eden Küçük, kârlılıktaki “en dramatik” düşüşün, tekstil, giyim, deri ve ayakkabı grubunda yaşandığını kaydederek, şöyle konuştu: “Bizler, kârlılıktaki gerilemeyi sanayimiz ve ekonomimiz adına ciddi bir tehdit olarak görüyor ve ısrarla bu konuya dikkati çekmeye çalışıyoruz. Şu gerçeğin altını özenle çizmeye çalışıyoruz ki, kârlılık, işletmeleri ilgilendiren mikro bir mesele değil, tüm ekonomiyi ilgilendiren makro bir meseledir. Kârlılığı düşen bir işletme, nasıl kaynak oluşturacak, nasıl yeni yatırım yapacak, nasıl yeni istihdam sağlayacak ve çalışanlarına nasıl tatmin edici ücret verebilecektir? İşletmelerin yeterince kar yaratamadığı, çalışanların yeterince ücret alamadığı bir ekonomide tasarruflar nasıl olacak da artacaktır?”
2007’nin son ayına yaklaşırken, sorunların çözümünde netice alamadıklarını gördüklerini savunan Küçük, “Bugün öyle bir noktaya geldik ki, reformların hayata geçmesi dahi belki de sorunlarımıza çözüm olmaya yetmeyecektir. Hasta komaya girmek üzeredir. Acilen hayat kurtaracak, yeni ve yaratıcı enstrümanların devreye sokulması gerekmektedir. Aksi takdirde, ödediğimiz fatura giderek ağırlaşacak, büyük kayıplar gündeme gelebilecektir” dedi
|