Gaziantep Ticaret Odası GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ‘’Türkiye, er veya geç AB’ye üye olacaktır. AB’nin Türkiye’nin önüne set çekme durumu veya şansı yok. Bunun AB yöneticileri de farkında biz de” dedi.
GTO bünyesinde faaliyetlerini yürüten Gaziantep AB Bilgi Bürosu’nun 2007 yılı faaliyetleri kapsamında düzenlediği ‘’AB Köy Sohbetleri’’ programının sonuncusu, Gaziantep’in Nizip ilçesi Das Höyük köyünde gerçekleştirildi.
Das Höyük köyünde gerçekleştirilen ve GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, Nizip Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Altınbaş, Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Demir, Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Gaziantep İl Özel İdaresi Altyapı ve İnşaat Daire Başkanı Mehmet Çelik ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal’ın konuşmacı olarak katıldığı sohbet toplantısına, bölge köylerdeki çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye AB’ye tam üyelik için ciddi bir süreçten geçtiğini ve yaşanan kimi sıkıntı ve aksaklıklara karşın müzakerelerin sürdüğünü söyledi.
Konuşmasında, ‘’Sıkıntı ve aksamalar yaşansa da Türkiye kendisini AB’ye tam üyeliğe kilitlemiş durumda’’ diyen Aslan, şöyle konuştu: ‘’Türkiye, er veya geç AB’ye üye olacaktır. AB’nin Türkiye’nin önüne set çekme durumu veya şansı yok. Bunun AB yöneticileri de farkında biz de. Türkiye, sürekli olarak etrafında ateş çemberinin oluştuğu bir bölgede bulunuyor. Tüm enerji kaynaklarının ve geçiş yollarının üzerinde, uzun yıllar bu bölgeyi idare etmiş, ciddi bir nüfus yapısına sahip büyük bir ülkeyiz. Türkiye’nin bu bölgede kuvvetli olması tabii ki bazı ülkelerin işine gelmiyor. Bu sebeple süreç içinde sıkıntılarla yaşamaya alışacağız. Ancak şu da var ki Avrupa, Türkiye olmadığı zaman kendi içine kapanmışlıktan öteye gidemez. Dolayısıyla Türkiye mutlaka AB’ye üye olacaktır.’’
Prof. Dr. Yaşar Uysal:
Türkiye'nin arka tekeri tarım
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal da AB ile Türkiye arasında tarım alanında çok büyük farklılıklar olduğuna dikkati çekti. Uysal, AB’nin, üyelik için toplumsal, ekonomik ve siyasal konuların yanısıra tarım konusunda da yerine getirmesi ve uyması gereken kurallar olduğunun altını çizen Uysal, ‘’Tarım alanında ciddi değişimlere ve yeniliklere ihtiyacımız var. AB’ye üyelik konusunda mevcut halimizle zorlanacağımız ortada. Çünkü AB, kuruluşundan itibaren tarım konusuna özel bir ilgi göstermiştir. Hatta kuruluşundan sonra birliğin ilk ortak politikası tarım politikası olmuştur. AB yolunda ilerleyen Türkiye’nin arka tekeri olan tarım, çok gerilerde kalmıştır’’ diye konuştu.
Konuşmaların ardından toplantıya katılan çiftçiler, konuşmacılara yönelttikleri sorularla AB ile ilgili merak ettikleri konulara cevap aradılar.
Ülkemizde çok ciddî bir işsizlik var
Türkiye’nin, AB’ye üyeliğinden önce kendi şartlarını iyileştirmesi gerektiğini ve birlik üyeliğine hazır olması gerektiğini de ifade eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’70 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. Ülkemizde çok ciddi bir işsizlik var. Gelir dağılımımız kötü. Hala çok ilkel yöntemlerle tarımla uğraşıyoruz. İşte biz tam da bu noktada bugün burada sizlerleyiz. Şehirdeki insanlar çeşitli toplantı, seminer ve etkinliklerle AB konusunda bilgilendiriliyor. Fakat AB’ye girildiğinde esas en önemli değişimi yaşayacak olan kesim bana göre de kırsal kesimdir. Fakat bu kesimin yani köylümüzün, çiftçimizin AB ile ilgili AB’nin tarım politikalarıyla ilgili yeteri kadar bilgilendirilemediğini düşünüyorum. Tabii ki biz GTO olarak sizleri tam anlamıyla bilgilendireceğiz iddiasında değiliz. Ama sizlerin AB konusunda küçük de olsa fikir sahibi olabilmenizi sağlamak için bu sohbet toplantılarını düzenliyoruz.’’
|