Ankara Ticaret Odası (ATO), kişi başına enerji tüketimi ile gelişmişlik ilişkisi ve bu ilişkide nükleer santrallerin yerini mercek altında aldı. Raporda, dünya genelinde nükleer santrallerin ne ölçüde kullanıldığına dikkat çekilirken, ATO Başkanı Sinan Aygün de, nükleer santralin Türkiye için önemini vurguladı.
Dünya Nükleer Birliği’nin (World Nuclear Associated) verilerinden yararlanarak hazırlanan raporda, 33 ülkede toplam 433 adet nükleer santralin faaliyet gösterdiği, 31 adet nükleer santralin ise yapım aşamasında bulunduğu belirtildi.
Dünyada en çok nükleer santrali bulunan üç ülkenin de sırasıyla ABD, Fransa ve Japonya olduğunun ifade edildiği raporda, “104 santral ile ilk sırada yer alan ABD’de kişi başına 45 bin 594 dolar milli gelir düşüyor. ABD’nin kişi başına elektrik tüketimi ise 2004 yılı itibariyle 13 bin 338 kwh” ifadelerine yer verildi.
Raporda, Türkiye’nin kalkınma için enerji açlığı yaşadığı vurgulanırken,
Türkiye’nin enerji üretim ve tüketimini artırması, bunun de için enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiği aktarıldı. Raporda ayrıca, Türkiye’nin 2007 yılı sonunda enerji kaynakları ithalatının 35 milyar dolara ulaşmasının beklendiği dile getirildi.
DÜNYA ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 16’SI NÜKLEERDEN
Dünyada kullanılan elektrik enerjisinin yüzde 16’sı nükleer enerjiden elde edildiğinin vurgulandığı raporda, “Fransa, elektriğin yüzde 78’ini, Litvanya yüzde 69’unu, Slovakya yüzde 57’sini, Belçika yüzde 54’ünü, İsveç ve Ukrayna yüzde 48’ini, Bulgaristan yüzde 44’ünü, Ermenistan yüzde 42’sini, Slovenya yüzde 40’ını, Güney Kore yüzde 39’unu, Macaristan yüzde 38’ini, İsviçre yüzde 37’sini, Almanya yüzde 32’sini, İngiltere yüzde 16’sını, Kanada ve Rusya yüzde 16’sını nükleer enerjiden üretiyor” denildi.
UZUN VADELİ YAPILANMA GEREKİYOR
ATO Başkanı Sinan Aygün, dünyadaki her ülkenin enerjiye olan ihtiyacının hızla arttığını, gelişmiş ülke olmanın kriterlerininden birinin enerji tüketimi olduğunu belirterek, “Türkiye, kalkınmasını uzun vadede besleyebilecek bir enerji yapılanması ortaya koymak zorunda. Otoritelere göre, önümüzdeki 50 yılda dünya, tarihinden bu yana kullandığı enerjiden daha fazlasını tüketecek. Türkiye’nin bu gerçekleri görmezden gelerek nükleer santralden kaçınma şansı yoktur” dedi. TBMM’den Nükleer Santral Yasası’nın çıkmasını, enerjide devrim oluşturacak bir girişimin ilk adımı olarak yorumlayan Aygün, nükleer santralin Türkiye’yi dışa bağımlılıktan büyük ölçüde kurtaracağını ifade etti.
|