Erzurum Müftü Yardımcısı Mustafa Baytar, 1500’lü yıllarda Erzurum’da yaşayan ‘’Pir Ali Baba’’ adlı kişinin vakfıyla başlayan 1001 hatim okuma geleneğinin, millî ve manevî değerlere verilen kıymet açısından önemli olduğunu belirterek, 14 Kasımda başlanan hatimlerin 14 Aralıkta sona ereceğini söyledi.
Geçen yıl 6 bini aşkın hatim okunduğunu bu yıl ise okunan hatim sayısının 10 bini bulacağını tahmin ettiğini kaydeden Baytar, ‘’1500’lü yıllarda Erzurum’da yaşayan Pir Ali Baba adlı kişinin çeşitli gayrimenkullerini vakfetmesiyle başlanan gelenek 500 yıldır sürdürülüyor. 500 yılı aşkın süren bu geleneği gelecek nesillerin de aksatmadan sürdüreceklerini düşünüyorum’’ dedi.
Baytar, hatimlerinin Erzurum il genelindeki camilerde ve Kur’ân kurslarında okunduğunu ifade etti.
BAŞLAMA TARİHİ KESİN BİLİNMİYOR
Baytar, 1001 hatim okuma geleneğinin hangi tarihte başladığının tam olarak bilinmediğini fakat Pir Ali Baba’nın çeşitli vakfiye kayıtlarına göre 1500’lü yıllarda başlatıldığının anlaşıldığını söyledi.
1. Dünya Savaşı sırasında 1001 hatim okuma geleneğine bir süre ara verildiğini anlatan Baytar, 1939 yılında Erzincan’da yaşanan deprem felâketinin ardından dönemin Erzurum Müftüsü Muhammet Sadık Solakbay’ın girişimleriyle bu geleneğin tekrar başlatıldığını hatırlattı.
Erzurum’daki tarihi Lalapaşa Camisi İmam Hatibi Fahri Gümüş de 1001 hatimleri ‘’manevi bir sigorta’’ olarak değerlendirerek, ‘’Bu yıl okunan 1001 hatimlerin duâsını 14 Aralıkta camimizde yapacağız’’ dedi.
DEPREM İÇİN BAŞLATILMIŞ
1001 hatim geleneğinin başlatılmasıyla ilgili rivayete göre, devrinin en zengin kişilerinden olan ve âlim kişiliği ile bilinen Pir Ali Baba, o dönemlerde yaşanan bir deprem sebebiyle ‘Eğer her yıl 1001 hatim okursanız, Allah-ü Teâlâ bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur’ diyerek, 1001 hatimleri başlatmış. Pir Ali Baba, sahip olduğu 8 köyden 4’nün gelirini hatimlerin okunması için vakfetmiş.
|