Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagillerin üretiminde son yıllarda hızlı bir düşüş yaşandığı ve fiyatların aşırı yükseldiğini belirterek, üreticileri bu ürünlere yöneltmek için prim desteği mekanizmasının gerektiğini bildirdi.
1990 yılına göre baklagiller üretiminin yüzde 36 azaldığı, en yüksek üretim düşüşünün yüzde 85’le yeşil mercimekte olduğunu, nohut üretiminde yüzde 40, kurufasulye üretiminde yüzde 24 kırmızı mercimek üretiminde ise yüzde 16 düşüş yaşandığını söyleyen Bayraktar, “Tüketim artarken üretimde gerçekleşen bu azalmalar neticesinde dünya baklagil ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkemiz bugün kendi ihtiyacını ithal eder duruma gelmiştir” diye konuştu.
Şemsi Bayraktar, baklagil üretiminde yaşanan sorunun çözümü için alınması gereken acil tedbirleri şöyle sıraladı: “Üretimden vazgeçen üreticilerin yeniden baklagil üretime yönlenebilmesi için prim desteklemesi yapılmalıdır. Özellikle hasat dönemlerinde baklagil ithalatına kesinlikle izin verilmemelidir. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması için tohum desteği verilmelidir. Hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek tohum çeşitleri geliştirilmelidir. Sektörün tüm taraflarının bir araya gelerek sorunlara çözüm arayabilmeleri için baklagil konseyi oluşturulmalıdır. Üreticilerin pazarlamada söz sahibi olabilmeleri için baklagil üretici birlikleri kurulmalı, kurulacak birliklerin etkin olabilmesi için kurulum aşamasında desteklenmelidir.”
|