|
|
|
Prim indiriminde zamanlama hükümette |
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, işsizliğin önlenmesi için, işverenlerin sosyal güvenlik priminde indirime gidileceği konusunun hükümet programında olduğunu, ancak zamanlamayı hükümetin belirleyeceğini söyledi.
Bakan Unakıtan, Türkiye’de işsizliğin önlenmesi konusunun hükümetin öncelikli işleri arasında, aynı zamanda hükümet programında açık olarak yer aldığını söyledi. ‘’İşsizliğin önlenmesi için iş verenlerin sosyal güvenlikle ilgili primlerinde indirime gidileceği konusu, hükümet programımızda var.Zamanlamayı hükümet belirleyecek’’ diyen Unakıtan, programında ne yer aldıysa onu yerine getireceklerini bildirdi.
Bakan Unakıtan, ‘KDV gelirlerinin, fiş toplama uygulamasının kaldırılmasından dolayı azaldığı’ yönünde bazı iddiaların ortaya atıldığına değinirken, ‘’Bu konuda herkes konuşuyor. Geçim indirimi sistemi getirdik. Ücretlilerden daha az vergi kesiliyor, hatta 4 çocuğu olan asgari ücretli bugün vergiye tabi değil. Bu Türkiye için bir yeniliktir’’ dedi. Vergi iadesinin kaldırılmasından dolayı KDV gelirlerinde bir azalmanın söz konusu olmadığını kaydeden Unakıtan, ‘’KDV tahakkuklarına baktığımızda, hedefimiz olan tahakkukları yakaladık, ancak vergide iadeler var. Mesela ihracatta. Bu iadeler Türkiye’de arttı. Biz vergileri topladık, ancak iadeler çok fazla olduğu için net vergilerde bir azalma söz konusudur’’ diye konuştu.
‘YTL’NİN ZAYIFLIĞI DA
KUVVETLİ OLMASI DA RİSK’
Bakan Unakıtan, Yeni Türk Lirasının değerlenmesi ve döviz kurunun düşük seyretmesi konusunu da değerlendirirken, bunların bir denge meselesi olduğunu bildirdi. ‘’Türk Lirasının zayıf olması da, çok kuvvetli olması da bir risktir’’ diyen Bakan Unakıtan, şöyle devam etti: ‘’Niye? Zayıf olduğu zaman bütün ithal mallar pahalılaşır, enflasyon yükselir, bir takım sorunlar oluşur. Kuvvetli olduğu zaman da özellikle ihracat yapan sektörlerimize olumsuz yönde etkileri var. Bu işler kendi kaidelerine göre güçlü ekonomiyle, yapısal reformlarla çözülecek hususlardır. Bu bakımından ekonomi yönetimi olarak gerekli politikaları takip ediyoruz.’’
|
/ ESKİŞEHİR
20.11.2007
|
|
|
Güneydoğu’nun yıldızı parlayacak |
Gaziantep Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Direktörü Funda Suran, AB fon desteğiyle GAP’ın 2013 yılına kadar vizyonunu belirlediklerini ifade ederek, ‘’GAP bölgesindeki illerin yıldızı parlayacak’’ dedi.
Suran, Güneydoğu Anadolu bölgesinde halkın gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bu bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmanın önemine dikkati çekerek, GAP’ın sürdürülebilir bir kalkınma sağlayacağını kaydetti. Suran, “GAP, Türkiye’nin çok önemli projelerinden birisi ve çok da büyük paralar harcandı. Fakat, bu paralar henüz geri dönüş sürecine giremedi. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin kalkınması gerekiyor. AB’nin, Türkiye’de en çok önem verdiği konulardan biri de bölgesel farklılıkları ortadan kaldırma. AB, bu konuda elinden geleni yapmaya çalışıyor” diye konuştu. Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, GAP İdaresi ve UND işbirliğiyle yürütülen GAP Girişimci Destekleme Merkezleri Projesi kapsamında 8 aylık çalışmayla ‘’GAP’ın 2013 yılına kadar vizyonunu’’ belirlediklerini kaydeden Suran, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak’ta, gelecek potansiyeli olan sektörler ile bölgeye uyarlanabilecek yeni sektörleri analiz ettiklerini ifade ederek, ‘’Turizm, yenilenebilir enerji ve organik tekstilde büyük potansiyel tesbit ettik’’ dedi.
‘’EKONOMİK KALKINMA,
BÖLGEDEKİ SORUNLARI ÇÖZECEK’’
Funda Suran, şunları söyledi: ‘’Mardin’den başlamak üzere bölgenin tamamında çok büyük turizm potansiyeli var. Ancak, bunu etkin derecede Türkiye ve dünyada tanıtabilmiş değiliz. Bölgede çok güzel mozaikler var, inanç, kültür ve yemek turizmi ön plana çıkabilir. 2013 yılına kadar turizmde neler yapılacağı tek tek belirlendi. Bunun yanı sıra yenilenebilir enerjinin stratejileri ve faaliyet planları hazırlandı. Hidroelektrik, güneş, rüzgâr, bioenerji ve jeotermal enerjide bölgenin potansiyeli var. Üçüncü sektör olarak organik tekstil öne çıktı. Adıyaman’daki tekstil ve hazırgiyim kümelenme projesinin devamı olarak, pamuk üretiminden başlayıp kıyafete kadar organik tekstil konusunda bir yapılanma olacak.’’
Ayrıca, sağlık sektörünün incelendiğini ve özellikle Gaziantep ile Diyarbakır’ın sağlık yatırımlarında çekim merkezi olduğunu, iki şehrin Türkiye ve Ortadoğu’nun sağlık merkezi olabileceğini kaydeden Funda Suran, Gaziantep’in ‘’bilişim vadisi’’ haline getirilebileceğini de belirtti. Suran, ‘’Gaziantep bu bölgede ekonomide lider bir şehir. Önümüzdeki yıllarda da liderliği devam edecek, öncü bir şehir olarak diğerlerini de peşinden sürüklemesi gerek. Adıyaman da yıldızı parlayan şehirlerden. Amaç, GAP’taki diğer illerin de ön plana çıkması’’ diye konuştu.
|
/ GAZİANTEP
20.11.2007
|
|
|
Enerjide 5 yılık hedefler belirlendi |
ANKARA - Önümüzdeki 5 yıla dönük eylem planının enerji ayağı da şekillendi. Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) 2008-2012 yıllarına kapsayan Eylem Planı hazırlıkları son aşamaya gelirken, taslak ilgili bakanlıkların görüşüne sunuldu.
Özellikle hızla artan elektrik tüketimine karşılık piyasaya dönük yapılacak bazı düzenlemeler yer aldığı plana göre, enerji alanında 5 yıllık süre zarfında, elektrikte arz güvenliği artırılacak, yenilenebilir enerji kaynaklarından azami şekilde istifade edilecek, enerji üretiminde ithalata bağımlılık azaltılacak, bölge ülkeleriyle elektrik ticareti geliştirilecek, enerji verimliliği artırılacak ve elektrikte kayıp kaçak oranları indirilecek. Bu dönemde nükleer enerji, elektrik üretim kaynakları arasına dahil edilecek, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) projesi kapsamında köylerin elektrik alt yapı sorunları çözülecek.
|
/ ANKARA
20.11.2007
|
|
|
Akkuyu’da nükleer santral heyecanı |
Nükleer santral kurulmasına ilişkin yasanın TBMM genel kurulunda kabul edilmesi, ‘’Akkuyu’’ adıyla, 1976 yılından beri santral kurulması planlanan Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli (Ovacık) beldesi halkını heyecanlandırdı.
Nükleer santral için, aralarında işsizlerin çoğunlukta olduğu halkın büyük bir bölümü ‘’kurulsun’’ derken, bir bölümü de çevrenin zarar görebileceği, Çernobil benzeri facia yaşanabileceği korkusuyla ‘’kurulmasın’’ ya da ‘’yeterli bilgi sahibi olmadıkları’’ gerekçesiyle ‘’çekimser’’ görüş belirtiyor. Büyükeceli’de 20 yıldır belediye başkanlığı yapan Kemal Güdül ise nükleer santral tartışmalarının 31 yıl önce gündeme geldiğini hatırlatırken, ‘’Şimdi 62 yaşındayım, nükleer santral tartışmalarıyla bir ömür geçirdim. Bu tartışmalar daha kaç kişiyi yaşlandıracak?’’ diye sordu.
|
/ GÜLNAR
20.11.2007
|
|
|
Yurt dışı müteahhitlik 20 milyar dolara koşuyor |
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yurt dışı müteahhitlik sektöründe, 2007 yılı hedefi olan 17 milyar doların aşıldığını ve 20 milyar dolara koşulduğunu söyledi.
‘’Dünyanın 225 Büyük Müteahhitlik Firması Arasında Yer Alan 22 Türk Firmasına Ödül’’ töreninin açılışında konuşan Bakan Tüzmen, firmaların bu yıl yurt dışında üstlendikleri projelerin toplam değerinin, hedefleri aşan bir düzeyde 19 milyar doları aştığını kaydetti. ‘’34 ülkede, 350 projeyle bu yıl için 20 milyar dolara hep birlikte koşuyoruz’’ diyen Tüzmen, bu rakamın, 58 milyar doları son beş yılda olmak üzere, bugüne kadar üstlenilen işlerin toplam değerinin 105 milyar doları aştığını gösterdiğini söyledi. Bakan Tüzmen, sektörün yurt dışına açıldığı ilk pazar ülkenin Libya olduğunu hatırlatırken, bu yıl sonunda bu ülkede üstlenilen işlerin toplamının 5 milyar doları aşacağını kaydetti.
Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan başta olmak üzere, BDT ülkelerinde 7,4 milyar dolar, Cezayir, Fas ve Sudan gibi Afrika ülkelerinde 5,7 milyar dolar, Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi Ortadoğu ülkelerinde 4,7 milyar dolar değerinde çok sayıda proje üstlenildiğini anlatan Tüzmen, Romanya ve İrlanda gibi AB ülkelerinde de üstlenilen işlerin toplam değerinin geçen yıl 1,3 milyar doları aştığını söyledi.
Bakan Tüzmen, Türk müşavir ve mühendislerinin halen 100 milyon dolar/yıl olan yurt dışı iş hacimlerinin yıllık 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, sektörün son 3 yılda üstlendiği işlerin toplamının 46 milyar doları geçtiğini kaydetti.
|
/ ANKARA
20.11.2007
|
|
|
Kamuya “sıkı maliye” kuralı işlemedi |
Kamunun toplam mal ve hizmet alımları Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.3 artarak 15 milyar 307 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti.
Maliye Bakanlığı verilerine göre, Ocak-Ekim döneminde, kamu kuruluşları yılın ilk on ayında kırtasiye, su, temizlik malzemesi, enerji, yiyecek, içecek, giyim kuşam gibi tüketime yönelik mal ve hizmet alımları Ocak-Ekim döneminde 5.3 milyar YTL’ye ulaştı. Aynı dönemdeki 5.1 milyarlık tedavi ve cenaze gideri, haberleşme, nakliye, müşavir firma, kira gibi alanlarda 2.6 milyarlık hizmet alımının yanı sıra yolluklar, görev giderleri, temsil tanıtma gibi diğer harcamalarla birlikte toplam mal ve hizmet alımı 15 milyar 307 milyon doları buldu.
|
/ ANKARA
20.11.2007
|
|
|
TÜPRAŞ da rüzgâra kapıldı |
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ), rüzgâr santrali kurulumu ile ilgili olarak 1 Kasım 2007 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvurduğunu bildirdi.
TÜPRAŞ’tan, basında yer alan haberlere ilişkin Borsaya yapılan açıklamada, “Şirketimiz, rüzgâr santralı kurulumu ile ilgili olarak 1 Kasım 2007 tarihinde EPDK’ya başvurmuştur’’ denildi.
Açıklamada, 8 megavat gücünde ve yaklaşık 18 milyon dolar tutarındaki yatırım için, Sermaye Piyasası Kurulu tebliğinin ilgili maddesi gereği, maddi duran varlıkların net değerinin yüzde 10’unun altında olması sebebiyle özel durum açıklaması yapılmadığı kaydedildi.
|
/ İSTANBUL
20.11.2007
|
|
|
Köprülerden 10 ayda 1 yıllık gelir |
İstanbul Boğaziçi Köprüleri ile işletmedeki paralı otoyolların 2007 yılı Ekim ayı sonu toplam geliri 443 milyon 796 bin 349 YTL olarak gerçekleşti.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Ekim ayı sonu itibariyle elde edilen gelirin 164 milyon 64 bin 629 YTL’lik kısmı İstanbul 1. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sağlanırken, aynı süre içinde paralı otoyollardan ise 279 milyon 731 bin 720 YTL gelir elde edildi. Bu arada yılın on aylık döneminde elde edilen gelir geçen yılın toplam gelirinin üzerinde gerçekleşti. 2006 yılında boğaziçi ve otoyollardan toplam 410 milyon 663 bin 489 YTL gelir elde edilmişti. 2007 yılında ise İstanbul boğaziçi ve paralı otoyollardan 450 milyon YTL’nin üzerinde gelir hedefleniyor.
|
/ ANKARA
20.11.2007
|
|
|
Son 30 yılın en büyük linyit rezervi |
Türkiye’de ithal enerjiye bağımlılığın azaltılarak enerjide yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması yönünde oluşturulan politikalar doğrultusunda sürdürülen ‘linyit rezervlerinin geliştirilmesi ve yeni sahalarda linyit arama projesi” meyvelerini vermeye başladı.
2005 yılında başlatılan çalışmalar sonrasında son 30 yılın en büyük linyit kömürü rezervi ile ilgili veriler kesinleşti.
MTA Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde 8 kamu kurum ve kuruluşu işbirliği ile yürütülen çalışmalar sonrasında 800 milyon ton yatırıma hazır hale getirilen görünür halde net kömür rezervleri bulundu. Ayrıca bu süreç içinde 600 milyon ton da bilinen linyit kömürü rezervlerine ilişkin tespitler yapıldı.
|
/ ANKARA
20.11.2007
|
|
|
Koç: Sıfırdan yabancı yatırım çekmeliyiz |
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, özellikle işsizliğin önüne geçmek için, sıfırdan yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye sokmak gerektiğini söyledi.
Koç bu konuda, ‘’yatırım ortamını öyle bir hale getirmek lazım ki yabancı yatırımcı Romanya, Polonya ve Çek Cumhuriyetine gideceğine, Türkiye’ye gelip sıfırdan yatırım yapmalı’’ dedi. Koç Topluluğu şirketlerinden Eskişehir’deki Otokoç’un yenilenin tesisinin açılış töreninde, gazetecilerin sorularını cevaplayan Mustafa Koç, Türkiye’ye gelen yabancı yatırımlarla ilgili soruya karşılık, Türkiye’nin, gelişmekte olan pazarların içinde çalkantıdan hiç bir şekilde etkilemediğini, hala yabancı sermayenin ülkeye girmeye devam ettiğini kaydetti. ‘’Fakat burada en önemli hadise, özellikle işsizliğin önün geçmek için sıfırdan yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye sokmak lazım’’ diyen Koç, şöyle konuştu: ‘’Varlık satışı veya özeleştirmeden mal almak yerine veya borsada spekülatif şekilde oynamak yerine, yatırım ortamını öyle bir hale getirmek lazım ki yabancı yatırımcı Romanya, Polonya veya Çek Cumhuriyetine gideceğine, Türkiye’ye gelip sıfırdan yatırım yapmalıdır. Büyüme de çok önemli. Yüzde 6-7’lik büyümeyi belirli bir süre daha muhakkak yakalamak lazım, ancak bu şekilde düzlüğe çıkabiliriz. İşsizlik Türkiye’nin en büyük belasıdır. Sosyal barışı da çok tehdit ediyor. Ancak, o şekilde önüne geçebiliriz.’’
|
/ ESKİŞEHİR
20.11.2007
|
|
|
OPEC’in açıklaması petrol fiyatlarını yükseltti |
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol fiyat düzeyinin doların zayıf olması sebebiyle, olması gerekenden düşük olduğunu iddia etmesinin ardından petrol fiyatları, dün 1 doların üzerinde yükseldi.
Cuma günü yüzde 2 artan ABD ham petrol, bugün 95 dolar 15 sente kadar çıktı. Brent petrolü ise 92 dolar 81 sente kadar yükseldi. Sonuç bildirgesinde konuyla ilgili bir açıklama yer almasa da, İran ve Venezüella gibi ABD karşıtı ülkeler, zirvede petrolün dolar yerine bir döviz sepetiyle fiyatlandırılması gerektiğini kaydetti.
|
/ SYDNEY
20.11.2007
|
|
|
|