Selçuklu Belediyesi’nin kültür ve san’at dünyasına yaptığı katkılar gün geçtikçe çoğalıyor. Son olarak “Konya’daki Selçuklu Çini Örnekleri” adıyla bir katalog eser yayınlayan Konya Selçuklu Belediyesi, bu katalog ile Türk çini san’atının kayıt altına alınması ve belgelenmesine önemli bir katkıda bulunmuş oldu.
Avrupa Birliği’nin finansal destekleriyle, Devlet Planlama Teşkilâtı’nın koordinasyonunda Selçuklu Belediyesi tarafından hazırlanan “Konya’daki Selçuklu Çini Örnekleri” kataloğu fotoğraf sanatçıları Feyzi Şimşek, Ahmet Kuş ve İbrahim Dıvarcı tarafından yayına hazırlandı. Yönetmenliğini Hüseyin Kaplan’ın yaptığı eserin bilimsel danışmanlığını ise san’at tarihçisi Prof. Dr. Haşim Karpuz yaptı. Türkçe-İngilizce olarak yayınlanan kataloğun çevirileri ise Umut Yavuz’a ait. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Selçuklu Belediye Başkanı Doç. Dr. Adem Esen, “Anadolu’da çiniciliğin ilk merkezi olan Konya’da; çiniciliği tekrar canlandırmak için Selçuklu Belediyesi; 1997 yılında ilk çini atölyesini kurdu. Konya’da çinicilik san’atının ilerlemesi büyük ölçüde çini atölyemizin gayretli çalışmaları ile gerçekleşmiştir. Gerçekleştirdiğimiz “Çini Konferansı” ve “çini sergileri” bölgemizde çiniye duyulan sevgi ve ilginin göstergesidir. Bu etkinliklerle çininin yeni bir değer olması bölge halkının çiniye ilgisinin artması hedeflenmiştir.” dedi.
Yayınladıkları katalogla da ilgili olarak Esen, “Bu katalogla Selçuklu Çinisinin bölgemizdeki en güzel örnekleri güzel bir araya toplanmıştır. Kökleri Orta Asya’da gövdesi Anadolu’da, dalları dünyaya ulaşmış kültürümüzün izlerini temsil eden Selçuklu Çinisi, bu topraklara atılan en nadide imzalardan biri olarak ebediyete kadar yaşayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Renkli 65 sayfa olarak hazırlanan çini kataloğu, yüksek kalitesi ve çini detaylarının fotoğrafları ile dikkati çekiyor.
|