|
|
|
Gelir uçurumu büyüyor |
KESK tarafından yapılan araştırmada, son dönemde gelir dağılımında yaşanan olumsuz gelişmeler sebebiyle ‘’dar gelirlilerin birikim yapamaz hale geldiği, zenginlerin ise daha da zenginleştiği’’ belirtildi.
KESK Araştırma Merkezince (KESK-AR), ‘’Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Banka Mevduat Hesapları istatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu ve Maliye Bakanlığı verileri ile KESK veritabanı üzerinden yapıldığı’’ ifade edilen araştırmada, 2002 yılı Aralık ayından 2007 yılı Ağustos ayına kadar 1 milyon YTL ve üzerindeki banka hesaplarının değerinin cari fiyatlarla yaklaşık 4 kat artış gösterdiği kaydedildi.
‘’Dar gelirliler aylık kazançlarıyla geçinemezken, tüketici kredilerine ve kredi kartına doğru hızlı yöneliş, borçları devasa oranlarda arttırdı’’ tesbitine yer verilen araştırmada, ‘’2002 yılı Aralık ayında tüketici kredileri ile kredi kartı borçları 6 milyar 605 milyon YTL iken, 2007 yılı Ağustos ayında bu miktar yaklaşık 13 kat artarak 84 milyar YTL’ye ulaştı. Aynı dönemde ödenmeyen kredi kartı borcu da 9,5 kat artarak 278 milyon YTL’den 2 milyar 637 milyon YTL’ye yükseldi. Borcunu ödemediği için takibe uğrayan kişi sayısı 200 bini buldu’’ denildi.
Tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının miktarının kamu emekçilerine ayrılan bir yıllık kaynağın yaklaşık 2 katı düzeyinde olduğuna dikkat çekilen araştırmada, ‘’Bu dönemde kamu emekçilerinin ücretleri kira, ekmek gibi en temel harcama kalemleri karşısında ciddi kayıplar yaşarken, enflasyon karşında da yerinde saydı. Reel ücretlerdeki artış oranı yüzde 2 gibi komik bir oranda kaldı.’’ tespitine yer verildi.
|
/ ANKARA
19.11.2007
|
|
|
Ekonominin yarısı kayıtdışı |
TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2002 yılından 2007 yılına dek ekonomik bir gelişme sağladığını ifade ederek, bu gelişmenin en büyük payının da özel sektörde olduğunu kaydetti. Ekonomi büyürken vergi gelirlerinin düştüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, vergilerdeki artış sebebiyle kayıtdışı ekonominin arttığına dikkati çekti.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘’2006 Yılı Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni’’ne onur konuğu olarak katılan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamlarının en zor şartlarlarda ayakta kalma becerisini gösterdiklerini belirterek, işadamlarının vergi vererek ulusal bir görevi layıkıyla yerine getirdiklerini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2002 yılından 2007 yılına dek ekonomik bir gelişme sağladığını ifade ederek, bu gelişmenin en büyük payının da özel sektörde olduğunu kaydetti. Ekonomi büyürken vergi gelirlerinin düştüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, vergilerdeki artış sebebiyle kayıtdışı ekonominin arttığına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
‘’Ülkemizde maalesef yüzde 50 kayıtdışı ekonomi var. Vergi her arttığında kayıtdışı ekonomimiz maalesef artmaktadır. Üniversite yıllarımda hocam bana ‘vergi oranına paralel olarak kayıtdışı da artar’ demişti. Bunu herkes biliyor da neden bizim devletimizi yönetenler bunun farkında değiller. Bundan en çok da ben rahatsızım. Bunu yaza yaza, söyleye söyleye artık TBMM’de araştırma komisyonu oluşturuldu. Komisyonun bir araştırmasına göre, Türkiye’ye petrol ihraç eden 31 ülkenin verilerine göre 3 yılda 28 milyar dolarlık petrol ithal etmişiz. Ama devletimizin resmi rakamlarına göre 9,3 milyar dolarlık petrol ithâl etmişiz. O diyor ‘ben bu kadar petrol sattım’, öbürü diyor ‘ben bu kadar petrol aldım’. Bu da kayıtdışının bir göstergesidir. Asgari ücret vergi yükünde, dünyanın birincisiyiz maalesef. İstihdam vergisi yüksek olan ülkelerde işsizlik çok, istihdam vergisinin düşük olduğu ülkelerde ise işsizlik yok derecededir. Yine turizm KDV’sinde dünyada birinci sıradayız. İthalatı en az olan ve ülkenin en lokomotif sektörü olan turizmi cezalandırıyoruz.’’
|
/ MANAVGAT
19.11.2007
|
|
|
İpsala’da enerji buluşması |
Türkiye’yi stratejik bir enerji koridoru haline getiren Azerbaycan doğalgazının Avrupa’ya ihracatının ilk ayağı dün hayata geçirildi. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattının resmî açılışı, İpsala gümrük sahasında törenle yapıldı.
Türkiye-Yunanistan arasında Doğalgaz Boru Hattı resmen açıldı. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı’nın resmi açılış töreni, İpsala Gümrük Sahası’nda Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan milli marşlarının bir arada okunmasıyla başladı. Törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ile ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, iki dost ve komşu ülke arasındaki doğal gaz enterkonektörü açılışı dolayısıyla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, tüm konuklara ‘’hoşgeldiniz’’ dedi.
Erdoğan, bu projenin temelinin 3 Temmuz 2005 tarihinde yine burada atıldığını ve çok kısa zamanda tamamlanarak faaliyete geçmesinin ortak irade ve kararlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecindeki gelişmelere paralel olarak yeni bir safhaya giren Türk-Yunan yakınlaşmasının her alanda arttığına işaret eden Erdoğan, bu yakınlaşmanın iki ülke arasındaki iş birliğine olduğu kadar bütün bir bölgenin refah ve istikrarına da katkıda bulunduğunu ifade etti.
Erdoğan, ekonomi, ticaret, ulaştırma, enerji, turizm gibi çok çeşitli sektörlerde bu sürecin somut sonuçlarını görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım olduğunu belirterek, ‘’Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje’’ dedi.
Karamanlis, şöyle devam etti:
‘’Bu hat, dünya piyasalarında enerji alanında büyük rekabetin yaşandığı bir dönemde hayata geçirilmesi açısından da çok önemli bu proje. İki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım. Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje. Bu proje, iki ülkenin uyum içerisinde işbirliği yapabileceğinin de bir göstergesi. Komşu ülkeler bu mantalite çerçevesinde çalışarak daha da güzel işler başarabilirler. Bu alanda gerçekten geniş imkanlar var. Biz bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.’’
Karamanlis, birlikte kalkınma ve ilerlemeye yönelik projelere imza atılabileceğini ve ülkeler kendi aralarında işbirliğine devam ettikçe halkların da daha iyi bir gelecek için iyimser olabileceğini ifade ederek, ‘’İşbirliği ve ilerleme için cesaretli olmamız gerekiyor’’ dedi.
|
/ İPSALA
19.11.2007
|
|
|
|