İtalya Başbakanı Prodi ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada AB ilerleme raporundan söz eden Erdoğan, raporda katılmadıkları tesbitler olduğu gibi geneli itibariyle bir yavaşlama olduğu tesbitinin de yer aldığını ve bu tesbite katıldıklarını söyledi. Erdoğan yavaşlama sebebini “Türkiye bir seçimden geçti. Bir taraftan milletvekili seçimi, diğer taraftan cumhurbaşkanlığı seçimi. Bu süreç çalışmalarımızı olumsuz etkiledi” diye açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından Chigi Sarayı’nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişinin 150 yılı bulduğunu belirterek, son dönemde İtalya ve Türkiye arasında siyasî, askerî, ticarî ve diplomatik alanda ilişkilerin çok iyi noktaya geldiğini kaydetti. İlişkilerin iyi olmasının iki ülke açısından memnuniyet verici olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, gün boyu yapılan temasların da son derece verimli olduğunu dile getirdi.
‘’Mükemmel’’ olan ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınması için çalıştıklarını belirten Başbakan Erdoğan, yılda en az bir kez bir araya gelinmesi konusunda da mutabık kaldıklarını anlattı.
Erdoğan, Türkiye’nin İtalya ile 2006 yılı sonu itibariyle ticaret hacminin 12 milyar Avro’yu geçtiğini, hedefin bunu bu yıl için 16-17 milyar Avro’ya çıkarmak olduğunu kaydetti.
Erdoğan şöyle devam etti: ‘’İki ülke bir çok uluslararası örgüt içerisinde yer almaktadır. Burada en önemlilerden birisi AB sürecidir. AB konusunda son 5 yıl içinde adeta İtalya’nın genel bir politikası oldu. Bu politikada, iktidarlar değişse bile İtalya’nın Türkiye’ye AB sürecindeki desteğinin değişmemiş olması bizleri memnun etmektedir. Bundan dolayı da İtalya’ya müteşekkiriz.
Bütün bunların yanında bir AB ilerleme raporu açıklandı. Burada bizim katılamadığımız tespitler olduğu gibi geneli itibariyle bir yavaşlama olduğu tespiti vardır, ona katılıyoruz. Çünkü Türkiye bir seçimden geçti. Bir taraftan milletvekili seçimi, diğer tarafta Cumhurbaşkanlığı seçimi. Tabi bu süreç hakikaten çalışmalarımızı olumsuz etkiledi. Şimdi ise Parlamentomuz yeni çalışma dönemine başladı. Artık bu süreç hızlanarak devam edecektir. Bu konuya inanmış olan bir iktidar var. Ne gibi adımlar atılması gerekiyorsa bu adımları atmakta kararlı bir Hükümet var ve burada herhangi bir sıkıntımız yok. Cumhurbaşkanı ile Meclis Başkanı ile Hükümeti ile dayanışma içerisinde bu işe inandık. Kararlı olan bir Hükümet işbaşında.’’
AB'ye terörle mücadele sitemi
Türkiye’nin son zamanlarda terör belâsıyla yoğunlaşan bir sürece girdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ‘’bu da PKK terör örgütüne karşı verilen mücadeledir’’ dedi.
Terörizmin uluslararası sorun olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ‘’ulusal olması çözülmesini kolaylaştırır, ama uluslararası olması çözümü zorlaştırmaktadır’’ dedi.
Türkiye’nin 30 yıldır terörizme karşı mücadele verdiğini anlatan Erdoğan, bu yıl içinde Türkiye’nin teröre aralarında sivillerin de bulunduğu 200 insanını şehit verdiğini hatırlattı. Terör belâsına karşı Türkiye’nin ‘’dostlarından gerekli desteği görmediğini’’ vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Halbuki ‘uluslararası teröre karşı ortak bir mücadele gerekir’ anlayışı her ülkede var. Örneğin, AB’nin PKK terör örgütüne karşı takındığı tavır ‘PKK bir terör örgütüdür’ demesine rağmen maalesef bu ülkeler PKK terör örgütüne karşı gerekli yaptırımı hâlâ ortaya koymamıştır. Örneğin bakıyorsunuz bir ülke terör liderini yakalıyor. Yakaladıktan sonra yargılamasını yapıyor. Yargılamada verdiği karar şu; Tutuksuz olarak yargılanmasına... Bu kararla terörist lider bakıyorsunuz bir başka ülkeye kaçıyor ve bir başka ülkeden de uçağa bindiriliyor oradan da Irak’a gönderiliyor. Şimdi teröre karşı ortak mücadele bu mudur? Bu bir samimiyet sınavında kayıptır. Aynı şeyi bizler bir başka ülkenin teröristlerine karşı yapsak acaba ne derler.’’
|