Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkan Vekili Mustafa Dinç; “Fırıncılar Odası yılbaşında gramaj oyunuyla yaptığı gizli zamdan sonra ikinci bir zammın peşinde, fırıncılar zamma doymuyor” dedi.
Kuraklık bahanesiyle ikinci bir zam için zemin yoklama girişimlerini değerlendiren Mustafa Dinç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Bu yılın başlarında kamuoyundan saklanan bir tarifeyle; ekmeğin gramajını 200 gr. dan 150 gr.’a düşürerek yüzde 25 gizli zam yapan Fırıncılar Odası kuraklık ve maliyet artışları bahanesiyle öncekinden daha fahiş ikinci bir zam yapmaya hazırlanıyor. Buğday fiyatlarının cüzi bir miktar arttığı doğrudur. Ancak buğdayın ekmek içindeki maliyet etkisi yüzde 21’dir. Yüzde 10-15’lik bir buğday fiyat artışının ekmek maliyetine etkisi yüzde 2-3 civarında olacaktır. Buğday dışındaki maliyetlerde ise bir artış söz konusu değildir. Enflasyonun tek haneli olduğu, işçi ücretlerinin artmadığı bilakis vergilerin düşürüldüğü bir ülkede yüzde 2-3 seviyesinde etki eden bir maliyet artışını yüzde 100 zam fırsatçılığa çeviremeyeceklerdir. Tüketiciyi hesap bilmez zannedip ekmek fiyatlarına yüzde 100’lere varan zam yapma heveslerine asla izin verilmeyecektir.”
|