Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘’İstanbul’un kültür başkenti ilan edilmesini ne itibar, ne iltifat sayıyorum. Sadece bir fırsat sayıyorum’’ dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğince (MÜSİAD) düzenlenen ‘’İstanbul’un taşı toprağı kültür’’ konulu ‘’5. İletişim Zirvesi’’nin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu sabah bir Ankaralının yapabileceği en güzel şeyi yaparak İstanbul’a geldiğini söyledi. Bakan Günay, İstanbulluların, Tanrı’nın çok az millete bahşettiği özel güzellikler içerisinde yaşadığını ancak İstanbul’un çok hoyrat kullanıldığını dile getirdi.
Bir zamanlar İstanbul’un ‘’emeğin başkenti’’ olarak nitelendirildiğini ifade eden Günay, aslında İstanbul’un bilim, kültür başkenti olması gerekirken, Anadolu’dan insanların doldurulduğu, iş aramak için geldiği bir merkez haline geldiğini, yürekleri acıyarak itiraf etmek zorunda olduklarını anlattı. ‘’İstanbul’un kültür başkenti ilan edilmesini ne itibar, ne iltifat sayıyorum. Sadece bir fırsat sayıyorum’’ diyen Günay, bunun, unutulmuş değerlerin önce kendimize hatırlatılması, bunların kavranıp daha sonra dünyaya anlatılması için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.
Günay, 2010 projesinin insanların önüne bir takvim koyacağını belirterek, en geç önümüzdeki hafta 2010 İstanbul Avrupa Başkenti Yasası’nın Meclis’ten çıkacağını, yasa çıktıktan sonra çalışmaların gönüllülük esası üzerine devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı. İstanbul’da yapılacak çok şey olduğunu dile getiren Günay, ‘’Keşke 2010 yılına kadar hepsini yapabilsek ama yapamayacağız, bunu biliyorum’’ diye konuştu.
YAPILMASI GEREKEN İŞLER
Ertuğrul Günay, yapılması gerekenler konusunda öncelikli alanların bulunduğunu ifade ederek, Topkapı Sarayı Müzesi’nin içinde mekâna yakışmayacak barakalar ile Zührevi Hastalıklar Hastanesi gibi yapıları kaldırmak için ilgili yerlere başvurduklarını bildirdi.
Süleymaniye’nin dünya çapında bir anıt olduğunu ifade eden Günay, bu bölgenin şu anki üzücü durumunun görülmesi gerektiğini söyledi. Bakan Günay, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bölgede önemli çalışmalar başlattığını, kendilerinin de UNESCO’nun dikkate aldığı konulara hassaslık göstereceğini anlattı.
Günay, yapılacak çalışmalarda asıl amaçlarının İstanbulluları hemşehri yapmak olduğunu dile getirerek, İstanbul’da 10 milyon nüfusun yaşadığını ama coğrafi ve hukuki olarak bunların hemşehri olmadığını, aynı duyarlılıkları paylaşmadığını kaydetti. Günay, yürütülen çalışmalar ile İstanbul’da yaşayanların, İstanbul’da yaşadıklarının farkında olmalarını ve yaşadıkları şehrin değerini bilmelerini amaçladıklarını belirterek, ‘’Beyoğlu Taksim’de kendimize eğlence aramıyoruz’’ dedi.
ANADOLU YAKASINDA DEVLET TİYATROSU
Göreve geldikten sonra Devlet Tiyatrolarının Anadolu yakasında bir sahnesinin bulunmadığını üzüntüyle öğrendiğini dile getiren Günay, Aralık ayında Devlet Tiyatrosunun ilk sahnesinin Anadolu yakasında yapılacağı müjdesini verdi.
Bakan Günay, san’atı ve kültürü seçkin bir hayat tarzı olmaktan çıkarıp bütün halkın paylaştığı kültürel bir ortama dönüştürülmesi konusunda adımlar atmaya çalıştıklarını ifade ederek, ‘’Bir anlamda İstanbul’u geri kazanmak, Başbakanımızın dediği gibi ‘bir anlamda İstanbul’u yeniden fethetmek’ diyorum buna’’ dedi.
Konuşmasının ardından Ertuğrul Günay’a MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat tarafından bir tablo hediye edildi.
|