Osmanlı’dan günümüze uzanan ve gelenekli san’atlarımızın en önemlisi olan hat san’atı Türkiye’de ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hüsn-i Hat Buluşması”yla masaya yatırılıyor.
Osmanlı’dan günümüze uzanan ve gelenekli san’atlarımızın en önemlisi olan hat san’atı Türkiye’de ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hüsn-i Hat Buluşması”yla masaya yatırılıyor. 30 hat san’atçısının katılacağı buluşma aynı zamanda katılımcı sayısı itibariyle de bir ilk olma özelliği taşıyor. İstanbullu san’atseverlere yepyeni dünyaların kapılarını açacak olan Panel, Sergi ve Meşk Buluşmaları’ndan oluşan ve katılımın ücretsiz olduğu faaliyetlerin programı şöyle:
Şeyh Hamdullah Kabri ziyareti
Türk hattatlarının piri olan Şeyh Hamdullah’ın Karacaahmet Kabristanında bulunan kabri ziyaret edilecek, aynı mekânda Şeyh Hamdullah ile ilgili bir sohbet gerçekleştirilecek.
Tarih: 27 Ekim 2007, Cumartesi saat: 09.00
Yer: Karacaahmet Kabristanı
Panel ve Gümüş Lale Ödül Töreni
Hat san’atının günümüzdeki durumu ile ilgili temel sorunların konuşulacağı ve güncel konuların ele alınacağı panelde konuşmacı olarak yer alacak isimler: Hüseyin Kutlu, Semih İrteş, Ali Rıza Özcan, Savaş Çevik, M. Hilmi Şenalp, Cahide Erel, Fevzi Günüç ve Hüsrev Subaşı. Başkanlığını Prof. Uğur Derman’ın yapacağı panelde sunulan tebliğler faaliyetlerin ertesinde çıkacak olan buluşma kitabında yer alacaktır.
İlki geçen yıl ebru san’atçısı Hikmet Baturçugil’e verilen Gümüş Lale ödülü bu yıl, Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından hat san’atına verdiği hizmetlerin yanı sıra “en yaşlı hattat” olması sebebiyle Üstat Hasan Çelebi’ye verilecektir. Panelistlerin ve dinleyicilerin katılımıyla gerçekleşecek olan ödül töreni panelimizin hemen ardından gerçekleştirilecektir.
Tarih: 28 Ekim 2007, Pazar Saat: 11.00
Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Sergi
30 san’atçı, 120 eser. Geleneksel tatlıların ve içeceklerin ikram edileceği sergi 28 Ekim’de yapılacak açılışla kapılarını hat severlere açacak ve 3 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
Sergide eserleri yer alan hat san’atçılar: Ahmet Zeki Yavaş, Ali Hüsrevoğlu, Ali Toy, Ali Rıza Özcan, Beatrice Hilal Çizmecioğlu, Davut Bektaş, Erol Dönmez, Fatih Özkafa, Ferhat Kurlu, Fevzi Günüç, Fuat Başar, Hasan Çelebi, Hüseyin Gündüz, Hüseyin Kutlu, Hüseyin Öksüz, Hüseyin Türkmen, Hüsrev Subaşı, Mehmet Memiş, Mehmet Özçay, M. Efdaluddin Kılıç, Muhittin Serin, Osman Özçay, Ömer Yıldız, Savaş Çevik, Selim Türkoğlu, Tahsin Kurt, Turan Sevgili ve Yasin Kurt.
Tarih: 28 Ekim - 3 Kasım 2007
Sergi açılışı ve ikram: 28 Ekim 2007 Pazar, Saat: 14.00
Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Meşk buluşmaları
Hat san’atçılarının atölyelerinde gerçekleştirilecek atölye çalışmalarında hat ve meşk üzerine sohbetler yapılırken, bir yandan da öğrenciler tarafından hazırlanmış meşkler hat üstatları tarafından incelenip, yorumlanacak. Sadece hat san’atçılarının katılımına açık olan bu faaliyetler 3 farklı tarih ve mekânda gerçekleştirilecek.
Hüseyin Kutlu Atölyesi
“Uygulamalı Türk İslâm Sanatları Kütüphanesi”
Yer: Hekimoğlu Ali Paşa Külliyesi – Esekapı - Kocamustafapaşa
Tarih: 29 Ekim 2007, Pazartesi Saat: 15.00
Hasan Çelebi Atölyesi
Tarih ve Tabiat Vakfı – Doğancılar Parkı - Üsküdar
Tarih: 30 Ekim 2007, Salı Saat: 15.00
Savaş Çevik Atölyesi
Doğancılar Cad. No: 148 Daire 12 Salacak Üsküdar
Tarih: 31 Ekim 2007, Çarşamba Saat: 15.00
|