Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), değişen yapının ihtiyaçlarına göre ekonomik programda düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi. TÜSİAD tarafından hazırlanan ‘’Ekonomik Görünüm ve Politikalar’’ belgesinde, Türkiye ekonomisinin görünümü, izlenen politikalar, ekonomi politikasında ihtiyaç duyulan değişiklikler, yapılması gereken reformlara yer verildi.
Belgenin başında, Türkiye ekonomisinde 2001 yılından bu yana meydana gelen yapı değişikliğinin, uygulanmakta olan ekonomik programın da uluslararası piyasalardaki gelişmelere ve günümüzün şartlarına göre yeniden ele alınmasını gerektirdiği vurgulandı.
Büyümenin yavaşlamakta olduğu, dezenflasyon sürecinin devam ettiği ancak, enflasyonla mücadelenin artık çok daha yavaş ve zahmetli ilerlemekte olduğu, dünya ekonomisinin hızlı büyüme sürecinin çok sayıda belirsizlik içerdiği, YTL’nin değer kazanmaya devam ettiği, 12 ay sonrası için reel faiz beklentisinin yüzde 10’ların üzerinde oluştuğu, milli gelire oran olarak yüzde 7 civarında bulunan cari işlemler açığının kırılganlık sebebi olduğu, bütçe açığı oranında 2001-2006 döneminde kaydedilen iyileşmenin, 2007 yılında yerini bozulmaya bıraktığı şeklinde özetlenebilecek tespitlerin yer aldığı belgede, şöyle denildi: ‘’Bu tespitler, herhangi bir kriz durumuna işaret etmemekle birlikte, mevcut ekonomi politikalarının değişen şartlar çerçevesinde yeniden değerlendirilmesini gerektirmektedir. Ekonomideki temel büyüklüklerin yeni denge seviyelerine getirilmesi ve bu dengeleri üreten ekonomik yapıda bir değişim sağlanmadıkça, makroekonomik istikrar yoluyla sağlanabilecek başarıların doğal sınırına ulaşılmıştır. Bu nedenle, uzunca bir süredir vurguladığımız gibi, konjonktürel ve yapısal sorunların çözümlenebilmesi için ekonomi politikasında bazı düzenlemelere gidilmelidir.’’
|