Zafer Parkında her gün 500 kişiyi buluşturan Ramazan çadırındaki iftara katılan Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Sekreteri Vsevolod Çaplin, dinleri karıştırma veya yok sayma gibi düşüncelerin Sovyet döneminde kaldığını hatırlatarak, “Öyle bir toplum kurmalıyız ki, farklı dinlere mensup insanlar kutsal kitaplarının kendilerine öğrettiği şekilde ailelerini kurabilmeli. Güçlü toplumlar ancak dinî özgürlüklerle, karşılıklı saygı ve anlayış içinde oluşturulabilir” dedi.
Cami, kilise ve havranın yer aldığı Zafer Parkı’nda kurulan Ramazan çadırında her gün 5 yüz kişi iftar etme imkânı buluyor.
Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Sekreteri Vsevolod Çaplin Müslümanlarla birlikte aynı sofrayı paylaşmaktan sevinç duyduğunu ifade ederek, “Birbirimizin inanç ve geleneklerine saygı içinde yaşıyoruz. Bu Rusya’nın dinler arasındaki ilişkilerinin en önemli boyutunu oluşturuyor.” değerlendirmesi yaptı. Dinleri karıştırma ya da yok sayma gibi düşüncelerin Sovyet döneminden kaldığını hatırlatan Çaplin, “Öyle bir toplum kurmalıyız ki farklı dinlere mensup insanlar kutsal kitaplarının kendilerine öğrettiği şekilde kendi ailelerini kurabilmeli. Dini özgürlükler içinde, karşılıklı saygı ve anlayış içinde ancak güçlü toplumlar oluşturulabilir.” ifadelerini kullandı. Müslümanlarla birbirlerinin programlarına sıkça katıldıklarını ifade eden Hristiyan din adamı tüm dünyanın bu diyalog anlayışını örnek almasını istedi.
Çadırda düzenlenen programda ‘Selamünaleyküm’ diyerek konuşmaya başlayan Rusya Hahambaşı Yardımcısı Zinoviy Lvoviç de, “Biz kardeşiz. Allah bu günlerde Müslüman kardeşlerimize Kur’ân-ı gönderdi. Farklı dinler olsa da birbirine çok benzeyen doğrular peşinde gidiyoruz. Yahudiler de bu günlerde bayram yapıyor. Biz de çadırlar kuruyor ve yiyecekleri diziyoruz. Birlikte yemekler yiyoruz.” dedi. Yahudi din adamı Müslümanlar için önemli olan bu günlerde hep birlikte barış ve kardeşlik içinde yaşama temennisinde bulundu.
Dünyada barış ve sevginin muhteşem örneğini sunan Ramazan çadırında bayrama kadar misafirler ağırlanmaya devam edilecek. İftar sonrası camileri dolduran Rus, Türk, Kırgız, Tatar, Tacik, Özbek, Türkmen, ve daha onlarca farklı milletten oluşan Rusya Müslümanları aynı safta namaza durdu.
|