Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ‘’Cumhurbaşkanlığı makamına saygı sınırlarını zorlayan davranışlar vaki olduğunda, bu davranışın hem toplumsal kınamaya maruz kalması hem de hukuki müeyyideye konu olması tabiidir’’ dedi.
Çiçek, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek’in, ‘’Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına karşı olanlarla ilgili yapılan tartışmalara ilişkin TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, ‘’devlet başkanlığı makamına saygının, Türk milletinin tarihi ve tabii hasleti’’ olduğunu, bu hasletin, Türk milletinin sosyolojik ve kültürel karakteristiği olduğunu vurguladı.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin, çok köklü geleneği olan büyük bir devlet olduğunu vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:
‘’En önemli siyasi varlığımız olan Türkiye Cumhuriyeti devletine, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin birliğini temsil eden
Cumhurbaşkanlığı makamına bağlılık ve saygı, milletimizin şiarı olagelmiştir.
Cumhurbaşkanlığı makamına saygı sınırlarını zorlayan davranışlar vaki olduğunda, bu davranışın hem toplumsal kınamaya maruz kalması hem de hukuki müeyyideye konu olması tabiidir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğu göz önünde tutulduğunda; Cumhurbaşkanlığı makamına karşı saygı sınırlarını zorlayan tutum ve davranışların da hukuka ait bir keyfiyeti oluşturacağı açıktır.’’
|