DİSK tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’de ihracatın işsizliğin gerilemesine katkıda bulunmamasının asıl sebebinin ekonominin esasen ranta dayalı olması ve üretimin plansız ve dışa bağımlı seyri olduğu belirtildi.
Alınan bilgiye göre, DİSK-AR tarafından gerçekleştirilen araştırmada, ihracat ve işsizlik oranı arasındaki ilişki değerlendirildi. Türkiye’de işveren kuruluşları tarafından dile getirilen iddialardan birinin, rekabet gücü ile işsizlik arasındaki ters ilişki olduğuna işaret edilen araştırmada, bu iddiaya göre, Türkiye’de işsizliğin yüksek olmasının önemli sebebilerinden bir tanesinin uluslararası rekabet gücündeki gerilik olarak gösterildiği kaydedildi.
İHRACAT İŞSİZLİĞE ÇARE OLMUYOR
İşveren kuruluşlarının bu mantığının doğru olmadığı savunulan araştırmada, 2003-2007 yılları arasında Türkiye’de işsizlik oranının gelişimi, Türkiye’nin Dünya Rekabet Endeksi sıralamasındaki yeri ve bu dönemdeki ihracat miktarları arasındaki ilişkiye dikkat çekildi. Buna göre, işsizlik oranı ile rekabet gücü ve ihracat miktarı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı belirtilen araştırmada, ‘’Son 5 yıl içinde Türkiye rekabet gücü sıralamasında 8 basamak yükselmesine ve dış satım miktarını neredeyse 2 kat arttırmasına rağmen işsizlik oranında herhangi bir değişim gözlenmiyor. İhracat işsizliğe çare olmuyor. Bir başka deyişle işveren kuruluşlarının mantığının işlediğini söylemek mümkün değildir’’ denildi.
Türkiye’nin 2000 yılı itibarıyla dünya rekabet sıralamasında 44. sırada iken dış satım miktarının 27 milyar dolar civarında olduğuna işaret edilen araştırmada, şu görüşlere yer verildi: ‘’2006 yılına gelindiğinde sıralamada geriye (51. sıraya) düşmemize rağmen dış satım miktarımız 85 milyar doların üzerine çıktı. Bu veriler bir defa daha rekabet gücü verilerinin Türkiye’de ekonomik verilerin ve sosyal verilerin açıklanmasında zayıf kaldığını göstermektedir. Kuşkusuz dış satım ile işsizlik arasında bir ilişki olmalıdır. Türkiye’de dış satımın işsizliğin gerilemesine katkıda bulunmamasının asıl sebebi, ekonominin esasen ranta dayalı olması ve üretimin plansız ve dışa bağımlı seyridir.’’
|