Mevsim geçişlerinin çeşitli rahatsızlıklara sebep olabileceğini belirten uzmanlar, kalp krizi riskine karşı kalp hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Özel Hayat Hastanesi Kardiyoloji Uzman Doktoru Sebahattin Elçi, sonbahar mevsimine girdiğimiz şu günlerde mevsim geçişlerinin kalp krizi risklerini arttırdığına dikkat çekti. Gün içinde saat 06.00 ile 12.00 arasında kalp krizinin daha çok görüldüğüne dikkat çeken Elçi, “Vücudun biyolojik ritmini koruyup, düzenlemede en önemli unsur olduğu kabul edilen melaton hormonu, beyinde sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanmaktadır. Melatonin düzeyi sabah 06:00’dan sonra azalır, gece yüksek seviyelere ulaşır. Melatonin aynı zamanda bir mevsim ayıracıdır. Gecelerin kısa, gündüzlerin uzun olduğu yaz döneminde melatonin salgılanmasında azalma görülür” diye konuştu.
Stresin kalp krizini tetiklediğini vurgulayan Elçi, şöyle devam etti: “Melaton hormonunun azalmasıyla stres oluşur. Bu da kriz riskini artırır. Kalp hastalıklarından korunmak için kardiyolojik risk faktörlerinin en aza indirilmesi gerekir. Stresin yanı sıra, hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara içmek ve obezitenin kalp krizi riskini arttırmaktadır.”
Günde 1 saat yapılan bir yürüyüş kalp hastalığından yüzde 40 oranında koruduğuna değinen Elçi, düzenli spor yapan 60 yaşındaki bir kişinin kalbi spor yapmayan 20 yaşındaki bir kişinin kalbinden daha sağlıklı olduğunun altını çizdi. Sporun felç riskini de yüzde 25 azalttığını belirten Elçi, ‘kalbinizi korumak için spor yapın’ tavsiyesinde bulundu.
|