Asya’yı Avrupa’ya bağlayan İpek Yolu üzerinde bulunan Çorum’un Kargı ilçesindeki 500 yıllık tarihî cami, aslına uygun olarak restore edilerek yeniden ibadete açıldı.
Tarih ve kültür değerlerinin bir parçası olan vakıf eserlerinin korunması ve yaşatılması için 2003 yılından itibaren binden fazla tarihî eseri restore eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, eşsiz yapıları ayağa kaldırmaya devam ediyor.
Eski eserleri orijinal haliyle tarihe kazandıran Vakıflar, Çorum’un Kargı ilçesine bağlı Oğuz köyündeki tarihî Çoban Mustafa Paşa Camii’ni de unutmadı. Yüzyıllar boyunca İpek Yolu konukları ve bölge halkının ibadet ettiği cami, yanlış tadilatlar sebebiyle orijinalliğini kaybetmeye başlamışken, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarihi camiye sahip çıktı. Osmanlı mimarisindeki tek kubbeli ve son cemaat bölümleri ile dikkat çeken Çoban Mustafa Paşa Camii, 2 yıllık bir ön çalışmanın ardından restorasyon programına alındı. 2006 yılında başlayan restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihî cami yeniden hizmete açıldı. Cami içi ve dışındaki yanlış tadilatlar düzeltilerek 500 yıllık Osmanlı eseri orijinal haline kavuşturuldu.
Çoban Mustafa Paşa Camii’nin son halini görmek için Kastamonu sınırındaki Oğuz köyünü ziyaret eden Çorum Valisi Mustafa Toprak, muhtar ve cami imamından bilgi aldı. Camide yapılan çalışmaları yakından inceleyen Vali Toprak, böylesi bir tarih değerinin yenilenmesinin tarihe sahip çıkılması adına önemli olduğunu söyledi. Toprak, köy halkının tarihi camiye sahip çıkmasını ve korumasını istedi.
Oğuz köyü muhtarı İsmet Maden ise 45 hanelik köyün eski bir yerleşim yeri olduğunu ve İpek Yolu’nun geçiş güzergâhında olduğunu ifade etti. İpek Yolu’ndan geçtiği tahmin edilen Horasanlı Esrail Dede’nin bölgeden geçerken vefat ettiğini ve o zat için köylerine cami yapıldığını dile getiren muhtar Maden, “Caminin mimarisi yöredeki eserlerden çok farklı. Yılların etkisiyle yıpranan camimiz, restore edilerek yenilendi. Caminin iç ve dışındaki ahşaplar bakımdan geçti. Bilinçsizce boyanan iç kısımları kazınarak eski haline getirildi. Aydınlatma ve ses sistemi yenilendi. Ayrıca, çevre düzenlemesi yapılarak tarihî camimiz yeni hale getirildi” dedi.
ÇOBAN MUSTAFA PAŞA CAMİİ
Orta Asya Türk’lerinin Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biri olan Oğuz köyündeki caminin geçmişi 16. yüzyıla dayanıyor. İpek Yolu güzergahı üzerinde yer alan caminin, Çoban Mustafa Paşa tarafından avluda kabri bulunan Horasan evliyalarından Esrail Dede için yapıldığı rivayet ediliyor. 230 metrekare büyüklüğünde ve 160 santimetre duvar kalınlığına sahip olan tarihi cami, yapımındaki teknik sebebiyle kışın sıcak, yaz aylarında ise serin olma özelliğine sahip.
|