Anadolu’daki birçok ev hanımı, aile bütçesine katkı sağlamak için kış aylarında tüketilecek yiyecekler hazırlamanın telâşını yaşıyor.
Anadolu’daki birçok ev hanımı, aile bütçesine katkı sağlamak ve geleneksel lezzetleri sofralarına taşımak için kış aylarında tüketilecek salça, konserve, makarna, turşu ve reçel gibi yiyecekler hazırlamanın telâşını yaşıyor.
Sebze ve meyvelerin bol ve ucuz olduğu bu mevsimde, ev hanımları kış hazırlıkları sebebiyle yılın en yoğun günlerini yaşıyorlar.
Kış hazırlıklarının başında salça kaynatma işlemi geliyor. Bahçe ve tarlalarında yetiştirdikleri ya da kilosunu 35-45 YKr’ye satın aldıkları domateslerle salça yapan ev hanımları, evlerinin yıllık salça ihtiyacını karşılayabilmek için yüzlerce kilogram domatesi ellerinden geçiriyorlar.
Yaklaşık 2-3 gün süren salça yapımı, domateslerin dilimlenmesi ile başlıyor. Yumuşaması için 1-2 gece açık havada bekletilen domatesler, süzgeçlerden geçirilerek posalarından ayrılıyor ve tuzlanarak bakır kazanlarda salça kıvamına gelinceye kadar kaynatılıyor.
Kış hazırlıkları kapsamında patlıcan, kabak, fasulye, biber, bamya gibi sebzeler de özenle işlenip, iplere dizilerek ya da damlara serilerek kurutuluyor. Böylece kış aylarında yüksek fiyatla satılan sebzeler yerine kurutulmuş sebzeler tüketiliyor.
Ev hanımlarının en çok emek verdikleri bir başka kış hazırlığı da kesme makarna ve çorbalık hazırlanması oluyor. İmece usulüyle birbirlerine yardım eden kadınlar, makarna ve çorbalıklarını büyük ustalıkla evlerinde üretiyorlar.
Sofraların değişmez çeşnilerinden turşu ile kahvaltıların en önemli tüketim maddesi olan reçeller de, genellikle bu mevsimde yapılıyor.
|