Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, son 15 günde gıda maddelerinde aşırı fiyat artışları yaşandığını hatırlatarak, “Bunun en büyük sebebi, zekâtın nakit yerine büyük ve gösterişli gıda paketleri şeklinde dağıtılmaya başlanmasıdır” dedi. Yardım yapılacak kişinin nelere ihtiyaç duyduğu gözetilmeden hazırlanan paketlerin piyasadan kısa sürede yoğun şekilde mal çekilmesine sebep olduğunu belirten Özer, talep aşırı yükseldiği için bazı fırsatçıların fiyatlara zam yaptığını söyledi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Ramazan ayına günler kala gıda maddeleri fiyatlarının fahiş oranlarda arttığını belirterek, son 15 günde yumurta fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğine dikkati çekti.
15 Ağustosta fiyatı 3 YTL civarında olan bir koli yumurtanın bugün 6,5 YTL’ye satın alınabildiğini ifade eden Özer, aynı dönemde sütün fiyatının yüzde 70, kilogramı 1,5 YTL’den 2,5 YTL’ye çıkan pirincin fiyatının ise yüzde 65’den fazla attığını vurguladı.
Özer, makarnanın kilogram fiyatının 1,6 YTL’den 1,85 YTL’ye çıktığını, peynirin fiyatının yüzde 30, bakliyat ürünlerinin fiyatının ise yaklaşık yüzde 30-40 arttığına dikkati çekerek, zeytin fiyatlarında ise genel olarak 2 YTL’lik bir artış olduğunu dile getirdi. ‘’Ramazan zammı’’ olarak adlandırılan bu zamların, Ramazan ayında insanların daha fazla yiyecek tüketmesinden kaynaklanmadığını belirten Özer, bunun Ramazan ayında dar gelirlilere dağıtılan malzeme yardımlarıyla bağlantısı olduğunu ifade etti.
Zekâtların, Ramazan ayında verilmesinin bir gelenek olduğuna dikkati çeken Özer, şunları kaydetti: “Aslında bir zarf içinde nakit olarak verilmesi gereken zekâtlar artık yurt genelinde, büyük gösterişli paketler halinde dağıtılıyor. Bu da Ramazan’da şişen fiyatların en önemli nedeni. Çünkü yardım yapılacak kişinin nerelere ihtiyaç duyduğu gözetilmeden hazırlanan yardım paketleri, piyasadan kısa süre içinde yoğun şekilde mal çekilmesine neden oluyor. Talep aşırı yükseldiği için bazı fırsatçılar da fiyatlara zam yapıyor. Zekâtların Ramazan’da gıda paketleri şeklinde dağıtımı, zekatı veren kişi için daha ucuza mal ediliyor. Yani daha az paraya daha fazla yardım yapılmış duygusu uyandırıyor. Ayrıca gıda paketleri, yardıma muhtaç vatandaşın ihtiyacını da gidermekten uzak kalıyor.’’
Bu gıda yardımları sebebiyle evleri yağ, un, şeker, makarna, bulgur, çay deposuna dönen dar gelirli vatandaşların Ramazan’dan sonra bu ürünleri yarı fiyatına toptancıya geri vererek nakite çevirdiğini öne süren Özer, bu şekilde sadece toptancı ve üreticinin kazandığını, zekât veren ve alanın ise zarara uğradığını bildirdi.
Özer, serbest piyasa ekonomisinin ‘’isteyenin istediği avlaması’’ anlamına gelmediğini belirterek, ‘’Böyle bir ekonomi kabul edilemez bir ekonomi türüdür. Devlet fiyat artışlarını denetlemek yerine şeref tribününde seyretmeyi tercih ediyor. Zenginlerin zekât ve sadakalarını bakliyat türleriyle gıda paketleri şeklinde dağıtmaktan artık vazgeçmeleri lâzım’’ diye konuştu.
|