SİVAS - Sivas’ın Kangal ilçesinde 1917 yılında sazlık haldeyken, ayağında yara olan bir çobanın tesadüfen tedavi olması ile keşfedilen Kangal Balıklı Kaplıcaları’ndaki balıklar, başta sedef hastalığı olmak üzere romatizmal hastalıklar, deri, sinir ve böbrek hastalıkları ile ilgili tedavi arayan yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oluyor.
Sivas’a 98, Kangal ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıcaları’na, her yıl tedavi ve gezi amaçlı çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor.
Özellikle sedef hastalığına ve diğer cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılan ve ‘’doktor balıklar’’ olarak adlandırılan balıklarıyla sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olan kaplıcalar, şifa arayan kişilerin vazgeçemediği mekanlar arasında yer alıyor. Başka bir tabiî ortamda yetiştirilmeleri ve üretilmelerinin mümkün olmadığı belirtilen balıkların bulunduğu kaplıcalar, özellikle sağlık turizmi açısından tercih edilirken, gezi amaçlı gelen turistleri de ağırlıyor. Dişleri olmayan bu balıkların, 36-37 derece sıcaklıktaki suyun yumuşatmış olduğu kabarık yara kabuklarını dudak hareketleriyle acıtmadan ve kanatmadan kopararak cildi pürüzsüz hale gelinceye kadar temizlediğini anlatan yetkililer, hastaların tedaviden olumlu sonuç alması için 3 hafta (21 gün) süresince günde 2 seans şeklinde 4’er saat havuza girmesi ve toplam 8 saat suda kalması gerektiğini kaydettiler.
|