Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında, işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarında gözlenen gerilemenin bu yılın aynı döneminde tekrarlanma ihtimalinin düşük olduğuna dikkati çekerek, Ağustos ayında gıda fiyatlarının ve yıllık TÜFE enflasyonun geçici olarak yükselebileceğini “not ettiği’’ni bildirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 14 Ağustos 2007 tarihli toplantısına ilişkin değerlendirme özeti dün yayımlandı. Temmuz ayında enerji grubu fiyat gelişmelerinin enflasyonu olumsuz yönde etkilemediği, uluslar arası piyasalarda ham petrol varil fiyatının yüksek seviyelere ulaşmasına rağmen YTL’nin güçlü seyrini korumasıyla yurt içi akaryakıt fiyatlarında gerilemeler gözlendiği belirtilen değerlendirmede, bunun yanında, konut grubunda yer alan enerji kalemlerinin fiyatlarının da olumlu seyrini sürdürdüğü ifade edildi.
RİSKLER
Geçen yılki parasal sıkılaştırmanın ardından, iç talebin belirgin olarak yavaşladığı, iç talepteki yavaşlamanın belli bir gecikmeyle enflasyona yansıdığı belirtilen değerlendirmede, bu etkinin son dönemde özellikle hizmet fiyatlarında kendini göstermeye başladığı vurgulandı.
Değerlendirmede, yılın ikinci yarısında özel kesim talebinde bir toparlanma beklense de kamu harcamaları ve dış talebin büyümeye katkısının azalacağı öngörüsüyle, toplam talebin enflasyon üzerinde baskı oluşturacak düzeye ulaşmayacağının tahmin edildiği bildirilerek, ‘’Bu çerçevede, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürmesi beklenmektedir’’ denildi.
Para Politikası Kurulu değerlendirmesinde şu görüşlere yer verildi:
‘’Bununla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyon görünümünü her iki yönde etkileyebilecek önemli risk unsurları da bulunmaktadır; İşlenmemiş gıda fiyatlarının dalgalı bir seyir izlemesi enflasyonun zaman zaman öngörülemeyen hareketler sergilemesine neden olmaktadır. Meyve ve sebze fiyatlarındaki dalgalı seyrin yanı sıra buğday üretimindeki kayıplar da ekmek ve tahıllar grubu kanalıyla tüketici fiyatları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Merkez Bankası, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki geçici hareketlere tepki vermemektedir, ancak fiyat artışlarının uzun süreli olması durumunda bekleyişler kanalıyla orta vadeli enflasyon görünümü etkileneceğinden gıda fiyatlarındaki gelişmeler yakından takip edilmektedir. Diğer yandan, işlenmemiş gıda fiyatlarına ilişkin risklerin her iki yönlü olduğu ve mevcut yüksek bazdan kaynaklanabilecek olumlu yönde sürprizlerin de gerçekleşebileceği belirtilmelidir.’’
|