Türkiye, 1915’teki Ermeni olaylarının tanımıyla ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelen ABD’deki Yahudi kuruluşu ADL’nin (Anti Defamation League - İftira ve İnkarla Mücadele Birliği) tutum değişikliğiyle ilgili kaygı ve tepkilerini, İsrail’e bir kez daha aktaracak.
Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, yıllık iznini keserek önceki gün İsrail’e döndü. Tan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni başta olmak üzere İsrail’deki yetkililer ve kurumlarla görüşerek, Türkiye’nin, ADL’nin bu açıklamalarını “kabul edilemez” bulduğunun altını çizecek.
Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen ve her fırsatta Türkiye dostluğunu sergilemekten kaçınmayan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, hem seçim başarısı için kutlamış, hem de Türkiye’nin açıklamalara ilişkin tepkileri birinci elden Peres’e aktarılmıştı. Dışışleri Bakanı Abdullah Gül de görevini tamamlayarak kendisine veda ziyaretinde bulunan İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’ye, açıklamaların Türkiye’de yarattığı hayal kırıklığını dile getirmişti.
Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Tan da halen tatilde bulunan Olmert ve Livni Kudüs’e döndüklerinde, Türkiye’nin mesajlarını yineleyecek. ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman imzasıyla Salı günü yayımlanan açıklamada, ADL’in 1915 olaylarının ‘’soykırım’’ olduğu kanısına vardığı dile getirilmiş, ancak bu konuda Kongreden tasarılar geçirilmesi yönündeki çabalara ADL’in karşı çıkmaya devam edeceği kaydedilmişti.
Bu açıklamanın ardından dün sabah gelen ve ADL Ulusal Başkanı Glen Levy ile Ulusal Direktörü Abraham Foxman’ın imzalarını taşıyan ikinci bir açıklamadaysa kuruluş, Türkiye’nin Ermenistan ile ortak bir komisyon kurulması yönündeki önerisine destek vererek, uzlaşma amacıyla iki ülkeyi bir araya getirmeye çalışacağını duyurdu.
|