11’inci Cumhurbaşkanlığı seçimi turları devam ederken, Başbakan Erdoğan’ın ‘’11’inci Cumhurbaşkanı için referanduma gidilebilir’’ sözleri tartışma meydana getirdi. AKP’li Burhan Kuzu “Başbakan açıklamayı siyaseten yapmış olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Bu arada Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini içeren anayasa değişiklik paketi için referandum takvimi işliyor. Referandum 21 Ekim’de yapılacak ancak 11’inci Cumhurbaşkanı referandumdan önce Meclis’te seçilecek.
11’inci Cumhurbaşkanlığı seçimi turları TBMM’de devam ediyor. Ancak Başbakan’ın ‘’11’inci Cumhurbaşkanı için referanduma gidilebilir’’ sözleri kulisleri hareketlendirdi. Hukukçular seçimin ardından referanduma gidilemeyeceğini söylese de, bu konuda kararı kimin vereceği belirsiz. Cnn Türk’ün haberine göre, AKP’de “Seçimi Meclis yapar. 12’nci Cumhurbaşkanını halk seçer” görüşü hakim. AKP’li Burhan Kuzu “Başbakan açıklamayı siyaseten yapmış olabilir” diyor. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini içeren Anayasa değişiklik paketi için referandum takvimi işliyor. Referandum 21 Ekim’de yapılacak ancak 11’inci Cumhurbaşkanı referandumdan önce Meclis’te seçilecek. Halbuki halkın oylayacağı pakette 11’inci Cumhurbaşkanı’nın seçimine ilişkin geçici bir madde var. Bu madde Başbakan’ın açıklamalarından sonra kafa karıştırıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Burada Anayasacılar arasında bazı yorum farklılıkları var. Bazıları 11’inci Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi gerektiğini savunuyor. Buna karşılık, ‘12’nci Cumhurbaşkanlığı seçimi için halka gidilir’ diyenler var. Bunun doğrusu neyse biz onu yapmaya hazırız” dedi. Özellikle seçimlerden hemen sonra bazı hukukçular “Cumhurbaşkanı’nı Meclis seçerse referanduma giden Anayasa değişikliğiyle çelişki doğar” demişti. Ama hukukçuların çoğu bunun böyle olmayacağı görüşündeydi. Ta ki Başbakan açıklama yapıncaya kadar. AKP’li Burhan Kuzu, “Geçici 19’uncu maddenin gereğini biz burada yerine getiriyoruz. 11’inci Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi mantıken olmaz. 2 tane 11’inci Cumhurbaşkanı olmaması gerekir” diye konuştu. Kuzu, “Hukuken olmaz. Geçici 19’uncu madde düşer” dese de, Başbakan’ın sözlerinin siyasî olarak gerçekleşme ihtimali bulunduğunu belirtiyor.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ise, Meclis’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminin meşrû olduğu ve seçimin ardından geçici 19’uncu maddenin hükümsüz kalacağı görüşünde.
|