AKP milletvekilleri Burhan Kuzu ve Zafer Üskül, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ‘’Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ‘Kayıp Trilyon’ dâvâsı sebebiyle yargılanabileceği’’ iddiasına katılmadı.
Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, yaptığı değerlendirmede, tartışmanın hukukî bir zemini olmadığını söyledi. 1924 Anayasasında, ‘’Cumhurbaşkanı dokunulmazlığı, milletvekili dokunulmazlığı gibidir’’ şeklinde hüküm bulunduğunu, ancak 1961 Anayasasına bunun taşınmadığını belirten Kuzu, şöyle konuştu: “Bunu almaması, dokunulmazlığı olmadığı anlamında değil. Devlet görevlisi olan herhangi bir memurun, devlette 18 kalem kesimin dokunulmazlığı var ve yargılanmaları bir prosedüre bağlanmış. Milletvekilinin dokunulmazlığı var ama en üst makam olarak sayılan cumhurbaşkanına bu hakkı vermiyoruz. Kolundan tutup, ‘Hadi bakalım seni yargılayacağız’ diyoruz. Bu imkânsız bir şey. Kendiliğinden olan bir durumdur. Anayasa kitaplarında, bu anlattığım yazar. Yeni bir şey değil. Teorik bildiğimiz budur, bütün Anayasa hukukçularının yaklaşımı böyledir. Böyle bir dâvâ açılamaz. Cumhurbaşkanına, dokunulmazlık kendiliğinden tanınmıştır. Statü itibariyle vardır.’’
Kuzu, ‘’Kayıp Trilyon’’ dâvâsının sonuçlandığını, Abdullah Gül’ün konumundaki kişilerin beraat ettiğini belirterek, bir varsayım olarak böyle bir dâvâ açılmış olsa bile, Gül’ün yüzde 100 beraat edeceğini savundu.
AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül de 1982 Anayasasına göre, cumhurbaşkanının, göreviyle ilgili yaptığı işlerden ötürü sorumsuz olduğunu, sadece vatana ihanetten yargılanabildiğini kaydetti. Üskül, şöyle konuştu: “Onun dışında adi suçlar söz konusu olsa, ‘yargılanabilir’ denir ama bir cumhurbaşkanı da zaten o tür suçları işlemiyor. İşlese bile, Anayasada herhangi bir açıklık bulunmamakla birlikte, cumhurbaşkanının görevi süresince yargılanamayacağının, daha kabul edilebilir olduğunu düşünüyorum. Eğer yargılama gerekirse, görev süresi sona erdikten sonra yargılanabilir diye düşünüyorum. Milletvekili için dokunulmazlığı öngören bir sistem, cumhurbaşkanını, görev süresi içinde yargılamayı düşünmez diye düşünüyorum. Fransa’da benzeri bir şey yaşandı. Chirac ile ilgili soruşturma, cumhurbaşkanlığı görevi sona erdikten sonra başladı.”
|