|
|
|
Yüksek faiz kalkınmaya engel |
Türkiye’nin borçları için yılda 50 katrilyon YTL civarında faiz ödediğini belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şube Başkanı Hüdaverdi Çakır, “önümüzdeki 5 yıl içinde bu faiz yükünden kurtulmak için milli seferberlik ilan etmeli, faize giden bu parayı yatırıma yönlendirebilmeliyiz” dedi. Çakır, bu konuda uzmanlara “Türkiye’nin İç ve Dış Borçlarının Tasfiyesi” başlıklı bir rapor hazırlatarak hükümete ve kamuoyuna sunacaklarını kaydetti.
Çakır, Derneğin Ankara şubesinde düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki son siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
Kalkınma önündeki en önemli engellerden birinin ‘’yüksek faiz’’ oranları olduğunu belirten Çakır, faiz oranlarının aşağıya çekilmesi gerektiğini vurguladı. İşadamlarına döviz ile borçlanmamalarının tavsiye edildiğini ancak yüksek faizler nedeniyle döviz ve YTL ile borçlanma arasında yaklaşık yüzde 15-16 oranında fark ortaya çıktığını anlatan Çakır, ‘’(Aman dövize dokunmayın, elinizi yakar) derken yerine koyacağınız Türk parası cinsi ile borçlanmayı kabul edilebilir, mantıklı bir seviyeye taşınması lazım’’ dedi.
Türkiye’nin finans açısından eksiği bulunduğunu da kaydeden Çakır, ülkenin her yıl ortalama 50 milyar YTL faiz ödediğini, yatırıma ise ancak 11 milyar YTL ayırabildiğine dikkati çekti ve ülkenin borç sarmalından mutlaka kurtulması gerektiğini vurguladı.
Çakır, bu alanda milli seferberlik ilan edilmesi ve hem ailelerin, hem kurumların hem de devletin ‘’hak ettiği’’ kadar harcama yapması, tasarrufa yönelmesi gerektiğini kaydetti. PETKİM, Ereğli Demir Çelik gibi kuruluşların stratejik öneme sahip olduğunu ve yerli kurumlara gitmesini arzu ettiklerini kaydeden Çakır, ‘’İsterdik ki milli sermaye alsın. En son OYAK’ta gördük. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şemsiyesi altında bütün iş adamlarını organize etmek suretiyle demir çelik fabrikasını alacaktı. Bizim milli kuruluşumuz diye, ordu, OYAK’ın arkasındaki ordu, bunu dedik ki buyurun siz alın. Sonucunun ne olduğunu hep beraber gördük’’ diye konuştu.
Çakır, Avrupa ülkelerinde özellikle bankacılık sektöründe yabancılara yönelik sınır bulunduğunu ifade ederek, Türkiye’de de benzer bir yöntemin uygulanması ve sektörün en az yüzde 60’ının milli sermaye olması gerektiğini söyledi. Çakır, bu mantıktan hareketle Halkbank ve Ziraat Bankası’nın özelleştirilmemesi gerektiğine inandığını söyledi.
Sektörün ara elemana ihtiyaç duyduğu kaydedilerek, mesleki eğitim politikasına yönelik soru sorulması üzerine de Çakır, ‘’YÖK’ün tamamen anlaşılmaz ve uzlaşılmaz tutumuyla Türkiye çok ciddi sıkıntıya giriyor’’ dedi.
Kayseri Milletvekili Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendirirken, ‘’İki tane bıçkın, koşucu, hem Sayın Başbakan hem Sayın Cumhurbaşkanı, genç, dinamik, deneyimli, tecrübeli bu insanlar, Türkiye’ye çok şey verebileceğine inanıyorum’’ diye konuştu.
|
Kemal BENEK
/ ANKARA
16.08.2007
|
|
|
Açlık sınırı 1.302 YTL’ye yükseldi |
Memur-Sen’in araştırmasına göre açlık sınırı büyük kentlerde bin 302 YTL’ye, küçük kentlerde de bin 146 YTL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı ise büyük kentlerde bin 652 YTL, küçük kentlerde ise bin 948 YTL oldu.
Memur-Sen’in “2007 Temmuz Ayı Aile Gelir ve Harcama Raporu’na” göre, memurların ortalama geliri 2007 yılının ilk yarısında bin 64 YTL’ye ulaştı. Bütün gelir gruplarında en fazla harcama yüzde 31 ile konuta yapıldığı görüldü. Düşük gelir grubunda yer alan memur konuttan sonra en fazla harcamayı gıdaya yaparken, orta ve yüksek gelir grubu ise gıdadan sonra en fazla ulaşıma para harcadı.
BÜYÜK ŞEHİRDE YAŞAYAN
MEMUR 296 YTL DAHA FAZLA HARCIYOR
Büyük şehirde yaşayan memur, küçük kentte yaşayan memura göre konut ve ulaşım-haberleşmeye daha fazla pay ayırdı. Büyük kentteki memur konuta 690 YTL, ulaşım ve haberleşmeye 360 YTL harcarken, küçük kentte konuta ayrılan pay 540 YTL, ulaşım- haberleşmeye ayrılan pay ise 220 YTL’ye düşüyor. Büyük kentte yaşayan memurun ayda toplam bin 830 YTL, küçük kentte yaşayan memur ise bin 534 YTL gideri olurken, büyük kent ile küçük kent harcama kalemleri arasında 296 YTL fark olduğu dikkat çekiyor.
|
/ ANKARA
16.08.2007
|
|
|
Gıda sektöründen zam sinyali |
Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, kuraklık sebebiyle pek çok kalemde ham madde fiyatlarının artış gösterdiğini belirterek, ‘’Ancak fiyat artışını ürüne yansıtamayan üretici zor durumda. Böyle devam etmesi durumunda zam kaçınılmaz olacak’’ dedi.
Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, ham kakao fiyatlarının son bir yıl içinde yüzde 20 ile 30 arasında arttığını, geçen yılki iyi hasada karşılık bu yıl dünya kakao rekoltesinin yüzde 7’den fazla azalarak 3 milyon 400 bin tona gerilediğini belirten Kopuz, ‘’Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde üreticiler çikolataya zam yapacaklarını açıkladılar. Aynı durum Türkiye’deki gıda üreticileri için de geçerli.’’
Kopuz, ‘’gıdada zaten düşük olan kâr marjlarının iyice eridiğini’’ ifade ederek, şunları kaydetti:
‘’Türkiye’nin buğday rekoltesinde yüzde 10’luk bir düşüş öngörülüyor. Üstelik sadece Türkiye’de değil. Daha şimdiden uluslararası borsalarda buğdayın tonu üç ayda 210 dolardan 300 dolara yükseldi. Türkiye’de ekmeklik buğdayın tonu 500 YTL’ye dayandı. Aşırı sıcaklar sebebiyle hayvan başına alınan süt miktarında dalgalanmayaşanıyor. Üretici, bazı ürünlerde baz fiyat ayarlamalarıyla idare etmeye çalışıyor. Ama yapılan ayarlamalar yine de ham madde fiyatlarının altında kalıyor.
|
/ İSTANBUL
16.08.2007
|
|
|
Hem istihdam, hem işsizlik arttı |
İşsizlik oranı Mayıs’ta yüzde 8.9 olarak belirlenirken, işsiz sayısı 50 bin kişi artarak 2 milyon 265 bine, istihdam edilenlerin sayısı da 449 bin kişi artarak 23 milyon 309 bin kişiye yükseldi.
İşsizlik oranı Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan üç aylık hareketli ortalamalara göre, Mayıs ayı itibarıyla yüzde 8.9’a çıktı. İşsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 8.8 düzeyindeydi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs’ta iş gücüne katılım oranı yüzde 48.8 olarak belirlendi.
Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 50 bin kişi artarak 2 milyon 265 bin kişiye yükseldi. Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre değişmeyerek yüzde 11.5 olarak gerçekleşti. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 0.1 puanlık azalışla yüzde 10.9, kırsal yerlerde ise 0.1 puanlık artışla yüzde 5.8 oldu.
Mayıs ayında istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 449 bin kişi artarak, 23 milyon 309 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 40 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısında 489 bin kişilik artış yaşandı.
Mayıs’ta istihdam edilenlerin yüzde 27.7’si tarım, yüzde 19.1’i sanayi, yüzde 5.9’u inşaat, yüzde 47.3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.
Kayıt dışı istihdam edilenlerin oranı, Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1.8 puanlık azalışla yüzde 47.6 olarak gerçekleşti.
|
/ ANKARA
16.08.2007
|
|
|
Sabancı Holding Gıdasa hisselerini satacak |
Sabancı Holding, Gıdasa hisse senetlerinin tamamının satışı konusunda MGS Marmara Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile anlaşma imzalandığını duyurdu.
Sabancı Holding’ten yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Şirketimizin yüzde 99,65’ine sahip olduğu Gıdasa AŞ hisse senetlerinin tamamının satışı konusunda MGS Marmara Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile 14 Ağustos 2007 tarihinde bir anlaşma imzalanmıştır. Anlaşmaya göre Gıdasa AŞ’nin şirket değeri 227,3 milyon YTL olarak belirlenmiştir. Anlaşılan bu değere istinaden şirketimiz portföyündeki Gıdasa hisselerinin tamamı 2,1 milyon YTL karşılığında satılmış olacaktır. Satış işlemi gerekli mercilerden alınacak izinlerden sonra gerçekleştirilecektir.’’
|
/ İSTANBUL
16.08.2007
|
|
|
Türkiye Finans’a 100 milyon dolar sendikasyon |
Türkiye Finans, HSBC liderliğinde 16 bankadan oluşan konsorsiyum ile 100 milyon dolarlık Murabaha Sendikasyonuna imza attı.
İmza töreninde konuşan Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, 6 ay önce 1 yıl vadeyle aldıkları 50 milyon avro tutarındaki sendikasyonun ardından bu yıl içinde ikinci sendikasyon kredisini aldıklarını belirtti. 75 milyon dolar olarak planlanan sendikasyonun katılımcı bankalardan gelen talep fazlası nedeniyle 100 milyon dolara çıkarıldığına dikkat çeken Nacar, Türkiye Finans olarak bu noktaya gelmelerinde ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarının rol oynadığını kaydetti. Önümüzdeki 6 ay içinde miktarın ve vade süresinin 2 katına çıkacağı, maliyetlerin ise düşeceği yeni bir murabaha sendikasyonu almalarının mümkün olduğunu bildiren Nacar, ‘’Türkiye Finans’ı gelecekte çok daha aktif olarak göreceksiniz, Türkiye Finans dünya piyasalarında daha fazla söz sahibi olacak’’ dedi.
Halka açılma ilgili bir soruya da Nacar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) onayından sonra oluşacak yeni yönetim kurulunun karar vereceğini belirterek, ‘’Halka açılmanın rafa kaldırılması söz konusu değil’’ diye cevap verdi.
|
Ümit KIZILTEPE
/ İSTANBUL
16.08.2007
|
|
|
Kurşunsuz benzinde 2 YKr indirim |
Kurşunsuz 95 oktan benzinin pompa fiyatı, litrede 1-2 YKr düşürüldü.
Yeni ayarlamayla Ankara’da BP ve Shell istasyonlarında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,88 YTL’den 2,86 YTL’ye, OPET istasyonlarında 2,87 YTL’den 2,85 YTL’ye indi.
Kurşunsuz 95 Oktan benzinin litre fiyatı İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında, BP ve Shell’de 2,89 YTL’’den 2,87 YTL’ye, OPET istasyonlarında 2,88YTL’den 2,86 YTL’ye geriledi.
İzmir’de ise 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, BP ve Shell’de 2,88YTL’den 2,86 YTL’ye, OPET’te 2,87 YTL’den 2,85 YTL’ye düştü.
|
/ ANKARA
16.08.2007
|
|
|
TMO’nun fındık alımı başlıyor |
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yılki fındık alımına başlıyor. Ofis, dünden itibaren, fındık satmak isteyen üreticilere randevu vermeye başladı.
Üreticiler, verilen randevu tarihinde fındıklarını Ofis’e teslim ederek, fındık bedelinin yarısını hemen, yarısını da 15 gün içinde alabilecek. TMO Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, fındıkta rekoltenin geçen yıla göre düşük olduğuna dikkati çekerek, üreticilere, fiyat artışlarından yararlanmaları için, ürünlerini geç satmaları tavsiyesinde bulundu. Geçen yıl ilk defa fındık piyasasına müdahale görevi üstlenen TMO, 162 bin ton alım yaparak, 585 milyon YTL ürün bedeli ödemişti.
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk da, 20 Ağustos’ta başlayacakları 2007 ürünü fındık alımında her ayın 20’sinde üreticinin ürün bedellerini ödeyeceklerini söyledi. Pamuk, 2007 ürünü fındık alımını, TMO ile yaptıkları anlaşma gereği birlikte yürüteceklerini belirtti.
Fiskobirlik’in 2006 ürünü fındıktan üreticiye toplam 130 milyon YTL borcu bulunduğunu ve bu sorunun giderilmesi amacıyla Ankara’da bakanlıklar nezdinde görüşmeler yaptıklarını ifade eden Pamuk, görüşmelerden olumlu sonuçlar alacaklarını düşündüklerini kaydetti.
|
/ ANKARA
16.08.2007
|
|
|
Doğu’ya pozitif ayrımcılık yapılsın |
Siirt İş Adamları Derneği (SİAD) Başkanı Ramazan Kızılkan, bölgenin kalkınması için pozitif ayrımcılık yapılmasını istedi.
Dernek Başkanı Kızılkan, zengin yeraltı ve iş gücü potansiyeline sahip bölgenin kalkınması için ‘’kalkınmada öncelikli yöreler uygulamasının’’ kapsamının değiştirilmesini ve Siirt’in de arasında bulunduğu bölgedeki en yoksul il için daha fazla teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.
Bölge genelinde yaşanan kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi için çalışan kamu personeli ile özel sektör çalışanlarına vergi indirimi uygulaması isteyen Kızılkan, şöyle konuştu: ‘’Bölgedeki tarımsal potansiyel göz önünde bulundurularak tarımsal sanayin temelleri atılmalıdır. Siirt’teki madenlerin değerlendirilebilmesi için özel bir program uygulanmalı ve hatta gerekirse burada arama çalışmaları yapacak özel ekipler kurulmalıdır. İlin turizm pastasından hak ettiği payı alamadığı bir gerçektir. Zengin bir tarihi, kültürel ve doğal yapıya sahip olan ilimiz bölgemizde Şanlıurfa’dan başlayıp Mardin’e uzanan ve oradan da Van’a uzanan turizm hareketinin içine alınabilmesi içinde çalışmalar yapılmalıdır. Bu nedenlerle bölgenin kalkınması için pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.’’
|
/ SİİRT
16.08.2007
|
|
|
|