Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Eserleri Sinan’ı anlatmaya yeter

‘Mimarlığın Aktörleri’ adlı kitabın yazarı Prof. Uğur Tanyeli’nin Mimar Sinan’ın abartıldığı yönündeki değerlendirmeleri tepki buldu. Mimar Sinan’ın doğduğu yer olan Ağırnas kasabasının Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, Sinan’ın abartılmaya ihtiyacı olmadığını, eserlerini gören herkesin onun nasıl bir mimar olduğunu rahatlıkla anlayabileceğine dikkat çekti.

Başkan Osmanbaşoğlu, abartılıyor denilen Mimar Sinan’ın, doğduğu ve büyüdüğü yer olan kasabalarına turist akını olduğunu belirtti. Başkan, dünya üniversitelerinde mimarlık bölümünü okuyan çok sayıda öğrencinin ve öğretim üyesinin yanı sıra turistlerin bile Mimar Sinan sebebiyle kasabalarına ilgi gösterdiğini ve Sinan’ı araştırdıklarını dile getirdi.

Bugün, Mimar Sinan’ın geride bıraktığı eserlerini görenlerin şaşkınlıklarını dile getirerek hayranlıklarını itiraf ettiklerini anlatan Osmanbaşoğlu, böylesine usta bir kişinin abartıldığını söylemenin büyük bir saygısızlık olduğunu vurguladı. Osmanbaşoğlu, Mimar Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin düşüncelerine saygı gösterdiklerini ancak, ‘Mimar Sinan’ı muhayyel bir kimlikle inşa ettik. Onun hakkında bildiklerimiz üç daktilo sayfasını geçmez’ sözlerine katılmadıklarını, katılmak içinde onun eserlerini görmemek ya da görmezlikten gelerek bu düşünceleri ortaya atmak gerektiğini anlattı.

Sinan’ı tanımak isteyenlerin aynı zamanda kasabalarına da gelerek gezmelerini ve görmelerini isteyen Osmanbaşoğlu, “Sinan’ı anlamak ve onunla ilgili bilgi toplamak isteyen kişi değil üç sayfa daktilo yazısı binlerce sayfa bilgiye ulaşır. Bizler Sinan’ı anlamak, onu yaşatmak ve onun bilgilerinin günümüzde değerlendirilmesi için çeşitli sempozyumlar düzenliyoruz. Konferanslar düzenliyoruz. Buraya önemli bilim adamları katılıyor ve Sinan hakkındaki bilgilerini aktarıyorlar. O zaman ya bilim adamlarımız yalan söylüyor. Ya da Tanyeli” diye konuştu.

Gelecek yıllarda Mimar Sinan’ı anma programlarında yabancı bilim adamlarını bu konferanslara davet edeceklerini vurgulayan Başkan Osmanbaşoğlu, “Bu programlara katılmak isteyen yabancı bilim adamlarının ağzından Mimar Sinan’ı dinleyeceğiz. Bu kadar ligi varken, bu kadar araştırma yapan bilim adamları varken de Sinan’ın abartıldığını söylemek ona karşı saygısızlık diye düşürüyorum” dedi.

05.08.2007


 

Dede Korkut, sergilerle sürüyor

Bayburt Dede Korkut 13. Uluslararası Kültür Sanat Şöleni faaliyetleri çerçevesinde Bayburt Belediyesi Kültür Etkinlikleri Salonu’nda karma resim ve el san'atları sergisi açıldı. Sergiye Bayburt Valisi Musa Küçükkurt, Belediye Başkanı Bekir Çetin ve idarî amirler katıldı.

Resimlerinde naturalist çalıştığını söyleyen Havva Yılmaz, genelde tabiatı, hayallerini ve kartpostalları kullandığını ifade etti.

Bayburt’un eski taşıma ve tarım araçlarının sergilendiği el sanatları sergisini oluşturan Bekir Kurtoğlu ise, “Bayburt’ un tarihini elsan'atlarımızda yaşatmak için bu sergiyi açtık” dedi.

05.08.2007


 

“Felâketlerin ve sömürgenin kıskacında”

Fotoğraf san'atçısı Ahmet Bilal Arslan’ın, Endonezya ve Nijer’de çektiği fotoğraflardan oluşan ‘’Felâketlerin ve Sömürgenin Kıskacında’’ fotoğraf sergisi, İstanbul Sanayi Odası Odakule Sanat Galerisi’nde açıldı.

Ahmet Bilal Arslan, sergiyi, Deniz Feneri Derneği ile ortak yürüttüğü çalışmalar sırasında Endonezya ve Nijer’de çektiği fotoğraflardan oluşturduğunu anlattı.

Arslan, ‘’Gittiğim coğrafyalarda objektifimi, çaresizlik ve hüzün dolu bakışlara odaklıyorum. San'atseverler sergide uzak diyarlarda biriktirdiğim insan manzaralarıyla karşılaşacak’’ dedi.

Sergideki bütün fotoğrafları Deniz Feneri Derneği’ne bağışladığını da kaydeden Arslan, sergiden elde edilecek gelirle, dernek tarafından Nijer’de yürütülen su projesine bir kuyu daha kazandırmayı hedeflediğini belirtti.

Sergi, 14 Ağustos tarihine kadar açık kalacak.

05.08.2007


 

Karikatür yarışmasına rekor başvuru

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, ‘’1. Uluslararası Bursa Karikatür Bienali’’ kapsamında düzenlenen karikatür yarışmasına 45 ülkeden bin karikatüristin başvurduğu bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Mayıs ayında tarihî Cumalıkızık köyündeki atölye çalışması ve ünlü san'atçıların sergileriyle başlayan, ‘’Uluslararası Bursa Karikatür Bienali’’ çerçevesinde, ‘’Sudan Sebepler, Susuz Gerçekler’’ adı altında düzenlenen karikatür yarışmasının başvurularının 1 Ağustos Çarşamba günü sona erdiği belirtildi.

Karikatüristlerin yarışmaya yoğun ilgi gösterdikleri ifade edilen açıklamada, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli problemlerinden biri haline gelen küresel ısınmanın sonuçlarından biri olan susuzluğu, kalemleriyle kâğıda aktarmak isteyen 45 ayrı ülkeden bin karikatüristin yarışmaya başvuruda bulunduğu vurgulandı.

Açıklamada, yarışmaya gönderilen eserlerin yarın gerçekleştirilecek toplantıda, Fransa’dan Gerard Vandenbroucke, Belçika’dan Bob Vincke, Ukrayna’dan Vladimir Kazanevsky, Rusya’dan Mikhail Zlatkovsky, Türkiye’den Salih Memecan, Eray Özbek, Ahmet Aykanat, Mehmet Kahraman ve Cüneyt Şenyavaş’tan oluşan jüri üyelerince değerlendirileceği kaydedildi.

Açıklamaya göre, yarışmada birinciye 5 bin, ikinciye 2 bin 500, üçüncüye ise bin dolar para ödülü verilecek, ayrıca 10 yarışmacı 200’er dolarlık mansiyon ödülü alacak.

05.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri