ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato, terörle mücadele amacıyla, telefon ve elektronik haberleşmelerin mahkeme kararı olmaksızın istihbarat kuruluşlarınca izlenmesine izin veren bir yasa tasarısını kabul etti.
Tasarı, Senato Genel Kurulunda 28’e karşı 60 oyla kabul edildi. Yasa tasarısının, Demokrat Partinin kontrolündeki Senatodan geçmesi, bu yetkinin verilmesini savunan Cumhuriyetçi Başkan George Bush açısından büyük birbaşarı olarak değerlendirildi. Beyaz Saray sözcüsü Tony Fratto, tasarının yasalaşması için Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinde de hemen kabul edilmesi çağrısında bulundu.
Ancak Kongrenin hafta başında bir aylık tatile girmesinden önce Demokratların denetimindeki Temsilciler Meclisi’nin Senato’da kabul edilen tasarıyı oylayıp oylamayacağı kesinlik kazanmadı. Tasarı, söz konusu geniş yetkiler için Bush yönetimine altı aylık süre veriyor. Bu süre içinde Kongrenin başka ve kapsamlı bir yasa çıkarması öngörülüyor. Sol kanat Demokratlar ve sivil özgürlük kuruluşları, tasarının geçmesinde Bush yönetimiyle işbirliği yapan Demokrat senatörleri sert dille eleştirdi.
Senato Genel Kurulundaki oylamadan önce Ulusal İstihbarat Direktörü Mike McConnell, ABD’yi teröristlerin hazırlamakta olduğu saldırı planlarına karşı koruyabilmek için bu yasaya ihtiyaç olduğunu söylemişti.
ERMENİ LOBİSİNİN ZAFERİ
ABD’deki Ermeni kuruluşları, Başkan George Bush’un Erivan’da büyükelçi olarak görevlendirmek istediği, ancak Ermeni yanlısı bir Demokrat senatör tarafından ataması engellenen Richard Hoagland’in adaylığının Beyaz Saray tarafından geri çekilmesini memnuniyetle karşıladı. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin icra direktörü Aram Hamparian, ‘’Hoagland’in ABD’nin Erivan büyükelçisi olarak görev yapacak özellikleri taşımadığını sözleri ve eylemleriyle ortaya koyduğunu ve Bush yönetiminin,bir yıldan fazla süreden sonra sonunda bunu anlamasından memnun olduklarını’’ söyledi.
Amerikan Ermeni Meclisi kuruluşunun yazılı açıklamasında da Bush’un Erivan’a aday göstereceği yeni ismin, ‘’gerektiği gibi’’ Ermeni olaylarını’’soykırım’’ olarak tanımlayacak olması durumunda, Hoagland’in adaylığının geri çekilmesinin pozitif bir gelişme niteliği taşıyacağı ifadesi yer aldı.
|