Bayrampaşa Devlet Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Fahrettin Özkan, geçtiğimiz günlerde 104.4 ‘Bizim Radyo’ya misafir oldu.
Ayşegül Akakuş’un hazırlayıp sunduğu “Akşam Sefası” programında, ‘Hava sıcaklıklarının sağlığa etkisi’ ve ‘Kalp rahatsızlıkları’yla ilgili yaptığı açıklamada Özkan, şunları söyledi:
“Sıcak hava herkesin günlük yaşantısını az ya da çok etkilemektedir. Ancak içerisinde bulunduğumuz yüksek dereceli sıcak havalardan en fazla kalp hastalığı olanlar ve kilolu kişiler etkilenir. Bu durumda kişi öncelikle sokağa çıkma saatlerine dikkat etmelidir. Öğlen sıcağı dediğimiz zamanlarda dışarıya çıkmak zorunda kalan kişiler, açık renk giysiler giymeli, mümkünse beyaz şemsiye, gölgelik aracı kullanmalıdır.”
Sıcak havanın etkisiyle bayılmaların da artabileceğini söyleyen Dr. Fahrettin Özkan özellikle bu günlerde sulu gıdaların tüketilmesi gerektiğini ve ağır olmayan sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Fahrettin Özkan Kalp yetmezliği ilgili sorulara şöyle cevap verdi: “Kalp yetmezliği, vücudun her yerine kan pompalanması yeteneğinin, zayıflamış olması, pompalamada yetersiz kalması anlamına gelir. Yaş ve kilo bunun üzerinde çok etkili iki unsurdur. Kalp rahatsızlıkları, soğuk algınlığı veya ihmal edilen bademcik iltihaplanması ile de tetiklenir. Vücutta tedavisi ihmal edilen mikrop (streptekok) eklem romatizması yaparak oradan da kana karışarak kalpte iltihaplanmaya yol açar. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı da ani kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. Bu gibi zararlı madde kullanımları, özellikle şeker hastalığı olanlarda varsa, bunu açıkça intihar olarak açıklayabiliriz.”
Sağlıklı bir hayat için zararlı alışkanlıkların mutlaka terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Özkan, “Damar tıkanıklığının %99 sebebi sigaradır. Sigara ve alkol vücudun kendini belli etmeyen, sinsice zarar veren düşmanlarıdır” dedi.
KALP KİRİZİ YAŞI DÜŞÜYOR
Son zamanlarda kalp rahatsızlıklarının bayanlarda daha fazla görüldüğünü kaydeden Dr. Fahrettin Özkan, bunun sebebinin kadınlardaki sigara kullanımının artmasına bağlı olduğunu söyledi. Özkan kalp krizi geçirme yaşının giderek düşmesiyle ilgili olarak da: ‘Medenileşmenin getirdiği bazı dezavantajlarımız vardır. Bu da onlardan biridir. Yiyeceklerimize ve beraberinde her şeye katkı maddeleri ve sunilik girince bu tür hastalıklar arttı. Suni hayatlar yaşamaya başladık o yüzden kalp krizi yaşı da düşüyor’ ifadelerini kullandı.
|