Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Ahmet Denizhanoğulları, 23 Haziran 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan ve 5 bin 600 metrekare kapalı alana sahip müzede, 2006 yılı sonu itibariyle 90 bin 731 adet eserin bulunduğunu söyledi.
Müzede ayrıca, AB GAP Bölgesi Kültürel Mirası Geliştirme Projesi kapsamında alınan destek ile temizleme işlemi başlatılan 100 bin adet ‘’bulla’’dan (kil ve mühür baskıları) bir kısmının da sergilendiğini ifade eden Denizhanoğulları, ‘’Müzemizi bu yılın ilk 6 ayında yerli ve yabancı toplam 55 bin 392 kişi ziyaret etti, ziyaretçi sayımızda geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 30’luk artış yaşandı’’ dedi.
Gaziantep’in Nizip ilçesinde, Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma antik kentinden 1998 yılında çıkarılan ve bakışlarındaki gizem ve nereden bakılırsa bakılsın, o yöne bakıyormuş hissini verdiği için ‘’Zeugma’nın Mona Lisa’sı’’ adı verilen ‘’Çingene Kızı’’ mozaiği, Gaziantep’in de sembolü olarak kabul ediliyor.
Müzede ayrıca, Gaziantep ve yöresinde ortaya çıkarılan Genç Roma Dönemi’ne ait kaya mezarların imitasyon çalışmaları da yer alıyor.
Adıyaman Müzesi’nde 2006 yılı sonu itibariyle toplam 22 bin 623 eser bulunuyor. Arkeolojik ve yöresel kültüre ait etnografik eserlerin sergilendiği Adıyaman Müzesi’ni bu yılın ilk 7 ayında 9 bin 197 kişi ziyaret etti.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde toplam 9 bin 155 kişinin ziyaret ettiği Adıyaman Müzesi’nde Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, İslami, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait altın, gümüş ve bronz sikkeler büyük ilgi görüyor.
Paleolitik dönemde günlük hayatta kullanılan eşyalar ile İslami ve özellikle Selçuklu Dönemi’ne ait sırlı kaplar, cam eserler ve süs eşyaları ile Osmanlı dönemine ait çeşitli eserlerin sergilendiği Adıyaman Müzesi’nin etnografik eser salonunda ise yöresel halı, kilim ve cicim gibi el dokumaları, kadın ve erkek giysileri, gümüş takılar ile bakır mutfak eşyaları teşhir ediliyor.
Kahramanmaraş Müzesi’nde toplam 24 bin 856 eser yer alırken, bina yetersizliği sebebiyle mevcut eserlerin ancak 3 bin 200’ü sergilenebiliyor.
Kahramanmaraş İl Kültür Müdürü Seydi Küçükdağlı, müzeyi bu yılın ilk 7 ayında toplam 7 bin civarında kişinin ziyaret ettiğini ve müzenin en fazla mayıs ayında ziyaret edildiğini söyledi.
Küçükdağlı, ‘’Müzemizdeki mamut fosilleri, Hitit dönemine ait eserler, ve milli mücadele ile ilgili eserler bile tek başına ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek büyük bir kıymete sahiptirler’’ dedi.
Anadolu’da kurulmuş en eski şehirlerden biri olan Kahramanmaraş Müzesi’nde bulunan 5 milyon yıllık mamut fosilleri, 1975 yılında Türkoğlu ilçesinin Beyoğlu Kasabası yakınlarındaki Gâvur Gölü bataklığında bulundu.
Dev mamut fosilleri müzenin etnografya salonun orta kısmında sergilenirken bu fosiller, ziyaretçilerin ilgi gösterdiği eserler arasında yer alıyor.
Kahramanmaraş Müzesi’nde ayrıca Kahramanmaraş savunmasında düşmana ilk kurşunu atan millî kahraman Sütçü İmam’ın savaşta kullandığı silâhının sergilendiği bölüm, ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği bölümler arasında yer alıyor.
Kahramanmaraş savunmasında şehit düşen Şehit Evliya’nın tabanca ve savaş malzemeleri ile tarihî Bayrak olayında kaleye çekilen sancakla birlikte sergilenen Sütçü İmam’ın tabancası ziyaretçiler tarafından ayrı bir ilgi odağı oluyor.
|