AKP’den Mersin Milletvekili seçilen Prof. Dr. Zafer Üskül’ün, “Anayasa’da Atatürk milliyetçiliğine, ilke ve inkılaplarına gerek yok” sözleri tartışmaya neden oldu.
Üskül’ün bu yaklaşımına ilk tepki CHP lideri Deniz Baykal’dan geldi. Baykal, Prof. Dr. Üskül’ü “kınadığı”nı belirttikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
“Seçim sonrası dakika bir, gol bir. Atatürk ilkeleri Anayasa’dan çıkarılsın diye başlandı.”
Prof. Dr. Zafer Üskül’le dün konuştum. “Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılaplarına Anayasa’da yer vermeye gerek yok” görüşünün gerekçelerini sordum.
Şu yanıtı verdi:
‘İdeolojik anayasa olmaz’
“Benim dile getirdiğim görüş, AKP’nin seçim bildirgesinde de var. Biz kurucu ilkeleri tartışmayız. AKP kurucu ilkelere bağlıdır. Nedir bunlar? Türkiye bir cumhuriyettir. Üniter bir devlettir. Demokratik, laik bir sosyal hukuk devletidir. Yani Anayasa’nın ilk üç maddesinde yer alan kurucu ilkeler konusunda bir tartışma yok. AKP bu ilkeleri benimser. Zaten bizim hazırlayacağımız sivil anayasada da bu ilk üç madde yer alacaktır. Bunda bir kuşku yok. Ancak kurucu ilkeler başka, ideolojik anayasa başkadır. İdeoloji anayasaların işi değildir. Siyasi partilerin işidir.”
Prof. Dr. Üskül, anayasaların renksiz olması gerektiğini de vurguladı ve 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası’nın başlangıç kısmının farklı olduğuna dikkat çekerek şu yorumu yaptı:
“1961 Anayasası’nın başlangıç kısmı milli devlete vurgu yapar. Milliyetçiliğe değil. 1982 Anayasası ise milliyetçiliğe, Atatürk milliyetçiliğine vurgu yapıyor. Oysa milliyetçilik farklı anlamalara, yorumlamalara neden olabilecek ideolojik niteliklidir. Bu nedenle Anayasa’da yer almaması gerekir. Anayasada kurucu ilkeler yer alır. Herhangi bir ideoloji yer almaz. Ben bunu söylemek istedim.”
Milliyet, 28 Temmuz 2007
|