Türkiye’de ÖSS’ye giren binlerce genç bu günlerde mesleklerini seçmek için ter döküyorlar. Bu arada Türk meslekler sözlüğüne de 120 adet yeni meslek eklendi.
Türkiye İş Kurumu tarafından hazırlanan Türk Meslekler Sözlüğüne geçen yıl 120 yeni meslek eklendi. Eklenen meslekler arasında futbolcu, hamburgerci, opera san’atçısı, bale dansçısı, tiyatro oyuncusu, basketbol antrenörü, seyis, at antrenörü, yapma bebek teknisyeni, kalemkâr bulunuyor. Sözlükte, meslek sınıflandırma sistemi içinde yer alan meslek unvanlarının özetlenmiş meslek tanımları ve meslek kodları yer alıyor. Türk Meslekler Sözlüğü, ILO tarafından hazırlanan Uluslararası Standart Meslek Sınıflandırma Sistemi esaslarına göre düzenleniyor. Sözlüğe yeni bir meslek ekleneceği zaman öncelikle bu işi yapanlara ulaşılıyor. İşin nerede ve nasıl yapıldığına bakılıyor, ayrıca bu kişilerle iş analizleri yapılıyor. Gözlem ve mülâkat yoluyla meslekle ilgili verilere ulaşılıyor. Sözlüğe eklenmesine karar verilen meslekler yıl sonunda sözlüğe ekleniyor.
Türkiye İş Kurumu, Türkiye’nin tek meslek sözlüğünü sözlüğünü geliştirmeye yönelik çalışmaları kapsamında geçen yıl sözlüğe 120 yeni meslek ekledi. Sözlükte halen tanımlanmış 2 bin 802 meslek bulunuyor. Yeni eklenen meslekler arasında ‘’futbolcu’’ yer alıyor. Sözlükte futbolcu, ‘’Bir futbol kulübü bünyesinde lisanslı olarak spor yapan ve futbol oyununu kurallara bağlı olarak gerçekleştiren kişi’’ olarak tanımlanıyor. Sözlüğe giren bir diğer meslek olan ‘’sahaf’’, ‘’Piyasada bulunmayan ya da az bulunan, baskısı bitmiş, eski kitap, dergi ve dokümanların ikinci elden alım satım işlerini yapan kişi’’ olarak tanımlanıyor. Türk mutfağında yer almamasına rağmen son yıllarda tüketimi artan hamburger, ‘’hamburgerci’’nin sözlükte yer almasını sağladı.
Sözlüğe geçen yıl yapılan çalışmalar sonunda eklenen mesleklerden bazıları ve tanımları şöyle:
Kalemkâr: Sıva, ahşap, taş, bez ve deri gibi zemin üzerine çeşitli kalem fırçaları kullanarak, nakışlama ve süsleme yapan nitelikte kişi.
Yapma bebek teknisyeni: Plastik, tel, taş, bez ve benzeri malzemeleri kullanarak geleneksel ve modern yapma bebek üreten kişi.
Tekstil terbiye teknisyeni: Her türlü tekstil ürününün ön terbiye, boyama, baskı ve apre işlemlerini yapan kişi.
|