Türkiye’de yaşanan kuraklık hayatı etkilemeye devam ediyor. Türkiye’nin önemli gölleri arasında yer alan Akşehir Gölü’nün alanı 15 yılda 350 kilometrekareden 35 kilometrekareye kadar düştü. Geçen yıl tamamen kuruyan Akşehir Gölü’nde bu yıl yağışların etkisiyle bir miktar su birikti.
Türkiye’de yaşanan kuraklık günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Alınan bilgiye göre, Türkiye’nin yer altı suyunun yüzde 40’ını barındıran Konya Kapalı Havzası’nda su seviyesi son 20 yılda 22 ile 40 metre arasında düşerken, son 1 yıldaki düşüş 3 metre oldu.
İçilebilir özellikteki temiz yer altı suyu ile Tuz Gölü arasında kot farkı 50 metreden 15 metreye kadar indi. Böyle giderse 5-6 yıl sonra Tuz Gölü’nden yer altı suyuna doğru akış başlayacak ve yer altındaki temiz su bozulacak. Tuzlu suyun karışması sonucunda yer altı suyu arıtılsa bile içilemeyeceği gibi tarımda da kullanılamayacak.
Türkiye’nin önemli gölleri arasında yer alan Akşehir Gölü’nün alanı 15 yılda 350 kilometrekareden 35 kilometrekareye kadar düştü. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde aşırı su çekilmesi sebebiyle şiddetli otlanma görülüyor ve balık türleri giderek azalıyor.
Konya’da bulunan Apa Barajı’ndaki su miktarı geçen yıl Temmuz ayında 51 milyon metreküp iken, bu yıl 12 milyon 300 bin metreküpe düştü. Su kaynaklarının hızla tükendiği Konya Kapalı Havzası’nda DSİ, çevre dernekleri, belediye ve odalar özellikle bilinçsiz tarımsal sulamanın önlenmesi için çaba harcıyor.
İzmir, Manisa ve Uşak Ziraat Odaları, mevsim normallerinin üstündeki hava sıcaklığı ve susuzluk sebebiyle tarım ürünlerinin rekoltesinde yüzde 20-25 düşüş beklediklerini açıkladı. Barajlardaki doluluk oranının düşmesi ve yağışların azalması sebebiyle, İzmir’de yer yer sulamanın yapılamadığını ve üretimin durduğu belirtildi.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Gökırmak’ın ardından Kabalar Göleti de kurudu. Kuraklık yüzünden Aydın’da özellikle çiftçilerin Büyük Menderes Nehri’nden yeterli suyu alamamasından kaynaklanan sıkıntı sürüyor.
Türkiye’nin önemli sulak alanlarının başında gelen, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası’nda yer yer kuraklık görülüyor.
Samsun’daki Altınkaya ile Hasan Uğurlu barajlarındaki su seviyelerinin ise mevsim normallerinin altında olduğu bildirildi.
TRAKYA’DA KURAKLIK
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kuraklığın devam etmesi halinde ayçiçeği üretiminde yüzde 40 ile 70 verim kaybı olacağını söyledi. Yorulmaz, “Baraj ve göl sularımız her geçen gün daha fazla azalıyor. Tunca Nehri kurumak üzere, nehirlerimizin debisi çok fazla azaldı’’ dedi.
Çakmak ve Hamzadere barajlarının bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, ‘’İlimizde üç nehir var. Eğer bu suların kıymetini bilmezsek, ileride çok daha büyük sıkıntılar yaşarız’’ diye konuştu.
|