İşçi konfederasyonları, yeni kurulacak hükümetten öncelikle işsizliği azaltılmasını, kayıt dışı ekonomiyi önlenmesini ve sendikal ve özgürlükleri geliştirmesini bekliyor. Hak-İş ayrıca, ‘’Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, sendika kökenli birinin atanmasını’’ istiyor. İşçi konfederasyonlarının genel başkanları, yeni hükümetten beklentilerini açıkladılar.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Türkiye’nin en önemli sorunlarının işsizlik, kayıt dışı ekonomi ve cari açık olduğunu ifade ederek, her şeyden önce bu sorunları giderecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Çalışma hayatının birçok sorunu bulunduğunu anlatan Kılıç, işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerinin uluslar arası sözleşmeler doğrultusunda geliştirilmesini ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi.
Yeni parlamentoda dört sendika ve bir işçi kökenli, 70 kadar da işveren ve sanayici kökenli milletvekilinin yer alacağına dikkati çeken Kılıç, bu tabloya bakarak, işçilerin kazanılmış haklarına zarar verecek politikaların hayata geçirilmesinden endişe duyduklarını bildirdi.
Kılıç, ‘’Parlamentoya bazı şahinler geldi. Herhalde bu şahinlerle uğraşacağız’’ dedi.
Vergi sisteminde adaletsizlik bulunduğunu ifade eden Kılıç, ‘’Kamu işçilerine aldığımız zamların yarısı, yüksek vergi oranları dolayısıyla yıl sonunda tekrar Hazine’ye dönecek. Bu çarpıklığın da giderilmesi gerekir’’ diye konuştu. Kılıç, asgarî ücretin vergi dışı bırakılmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
SENDİKA KÖKENLİ BAKAN
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da çalışma mevzuatının yeniden düzenlenmesi, istihdamın artırılması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin, kurulacak hükümetin çalışma hayatındaki temel öncelikleri olması gerektiğini ifade etti.
Çalışma hayatının AB ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarına getirilmesini istediklerini belirten Uslu, bu çerçevede sendikalara üyelik prosedürünün kolaylaştırılmasını, kamu personel rejiminin çıkartılarak ‘’memur’’ tanımının yeniden yapılmasını, işçi ve memur sendikalarının aynı konfederasyonlara üyeliğinin yolunun açılmasını ve Avrupa Sosyal Şartı’na konan çekincelerin kaldırılmasını talep ettiklerini anlattı. İşsizliğin büyük sorun olduğunu vurgulayan Uslu, istihdamın artırılmasını merkeze alan teşvik politikalarıyla işsizliğin önleneceğini kaydetti. Uslu, ‘’Herkesin sigorta primini düşürmek yerine, istihdam edilen kişi sayısına göre sigorta primi kademeli biçimde düşürülebilir’’ diye konuştu.
Kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi gerektiğini belirten Uslu, ‘’Devlet bir taksinin ruhsatına bakıyor, şoförünün ehliyetine bakıyorsa, şoförün sigortalı olup olmadığına da bakmalıdır’’ dedi.
Uslu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ‘’sendika’’ kökenli birinin getirilmesini istediklerini bildirerek, ‘’Elbette AK Parti içinde bu görevi yerine getirebilecek çok kişi var. Ama, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sanayi, Millî Eğitim Bakanlığı’na eğitim kökenli birinin getirilmesi ne kadar doğalsa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da sendika kökenli bir kişinin getirilmesi o kadar doğaldır’’ diye konuştu.
DİSK’İN BEKLENTİLERİ
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise kurulacak hükümetin her şeyden önce işsizlik ve yoksulluğu önlemesi ve sendikal özgürlükleri geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Sendikal hakların geliştirilmesi için 2821 Sayılı Sendikalar ve 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasalarının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Çelebi, ‘’Başta sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı olmak üzere, kazanılmış haklara yönelik saldırıların engellenmesini istiyoruz’’ dedi.
Türkiye’de çalışma sürelerinin günlük 13-14 saate dayandığını savunan Çelebi, bunun 8 saate düşürülmesiyle 800 bin kişiye istihdam yolunun açılacağını anlattı. Kayıt dışı istihdamın ülkenin önemli sorunları arasında yer aldığını belirten Çelebi, kayıt dışının önlenmesinin sosyal güvenlik sisteminin yükünü azaltacağını ifade etti.
Çelebi, geçmişte TBMM’deki sendikacı kökenli milletvekillerinin zaman zaman ‘’geldikleri yere ters’’ kararlara imza attıklarını, ancak buna karşın işçi haklarını korumada yerine göre olumlu katkı da sağladıklarını ifade ederek, ‘’Parlamentoda işçi ve sendikacı kökenli milletvekillerinin sayısının az olmasını eksik bulduk ve rahatsız olduk. TBMM’de, daha çok sermaye çevrelerinin taleplerini hayata geçirecek bir yapı var’’ dedi.
Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, ‘’sosyal politika ve sosyal korumayı öne çıkaracak bir ismin gelmesini istediklerini’’ bildirdi.
|